Het merendeel van de kiezers verketteren vervroegde verkiezingen: een niet mis te verstaan signaal.

Als er morgen verkiezingen plaatsvinden, gaat 65 procent van de Vlaamse kiezers met duidelijke tegenzin naar het kieshokje. Ze zijn ‘sterk tegen’ of ‘eerder tegen’ opnieuw te moeten gaan stemmen.

Ook de N-VA-kiezers zien een nieuwe stembusgang niet zitten. 67 procent van hen is ertegen. Nochtans heeft de partij alle wind in de zeilen en zou ze zelfs een kleine vooruitgang kunnen optekenen bij een nieuwe stemmenslag. ‘Slechts’ 21 procent van de N-VA-ondervraagden pleit volmondig ‘ja’ voor nieuwe verkiezingen.

Vooral voor christendemocratische kiezers zijn verkiezingen taboe. Liefst 73 procent van hen hoopt dat het niet zo’n vaart zal lopen.

De partij met het meest zin in nieuwe verkiezingen is het Vlaams Belang. 25 procent van die kiezers is duidelijk voor een nieuwe stembusgang..

De afgelopen maanden werd in politieke kringen vaak het argument van ‘vervroegde verkiezingen’ geopperd om uit de impasse te komen. Verkiezingen zouden de kaarten opnieuw schudden. Nu blijkt dat het electoraat van de zeven Vlaamse partijen daar duidelijk niet op zit te wachten. Wat nooit echt als een optie is overwogen, wordt ook door de kiezers afgewezen.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig