De ontslagnemende federale regering heeft al geen vertrouwen in het parlement, en nu smelt ook het vertrouwen bij de bevolking weg. Een jaar geleden had de federale regering nog de steun van 45 procent van de kiezers, dat is nu weggeslonken tot 33 procent. De federale regering lokt meer en meer uitgesproken negatieve reacties uit. Het aantal kiezers dat heel duidelijk is in zijn wantrouwen, stijgt van 19 naar 33 procent.

Premier Yves Leterme (CD&V) doet het beter dan zijn regering. Hij krijgt nog de steun van 52 procent. Maar ook hij stoot op toenemende kritiek. Het is van bij het begin van de bankencrisis, in oktober 2008, geleden dat een eerste minister nog zo onder vuur lag.

Ook de Vlaamse regering laat van haar pluimen. Nog net de helft (52 procent) van de Vlaamse kiezers heeft vertrouwen in de Vlaamse regeringsploeg. Minister-president Kris Peeters (CD&V) steekt daar bovenuit met 62 procent, maar ook zijn positie is minder stevig. Net als de federale regering kampt de Vlaamse met een groeiend aantal kiezers dat uitgesproken tegen is.

Het vertrouwen is vooral aanwezig bij CD&V-kiezers, en in mindere mate bij N-VA-kiezers, die wel de Vlaamse regering steunen, maar niet de federale.

Open VLD, Vlaams Belang en Lijst Dedecker staan uitgesproken wantrouwig tegenover beide regeringen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig