De Wever groeit nog
Foto: mh
Net niet de helft van de Vlamingen kan zich voorstellen voor Bart De Wever te stemmen. De voorzitter is echter de enige populaire N-VA-politicus.

De populariteit van Bart De Wever groeit nog. 49 procent van de Vlamingen kan zich voorstellen voor hem te stemmen. Bij de peiling vlak voor de verkiezingen in juni was dat 46 procent. Vlak na de verkiezingen dacht 48 procent aan een stem voor de N-VA-kopman.

49 procent is een hoge score, dat hoeft geen betoog. Politici die 50 procent of meer halen zijn zeldzaam. Kris Peeters zat begin 2010 aan 51 procent. Guy Verhofstadt haalde in 2008 zelfs 54 procent en Yves Leterme topte in november 2006 op 57 procent. De absolute koning van de peiling is Steve Stevaert met 60 procent. Maar toen, in 2003, was de 21ste eeuw nog maar net begonnen.

De Wever is natuurlijk de grote chou van de N-VA-kiezers. Maar ook 41 procent van de CD&V-kiezers kan zich voorstellen op De Wever te stemmen. Daarmee doet hij het zelfs beter bij die kiezers dan CD&V-kopstukken als Steven Vanackere en Pieter De Crem.

Ook bij 32 procent van de VLD-kiezers vindt de N-VA-voorzitter sympathisanten. Bij Vlaams Belang-kiezers groeit dat zelfs tot 59 procent. Enkel Filip Dewinter heeft meer aanhangers bij zijn eigen kiezers. Idem bij LDD-kiezers trouwens. Bij hen is enkel Jean-Marie zelf populairder. Alleen bij kiezers van SP.A scoort Bart De Wever minder sterk.

Er is een schaduwzijde aan het verhaal. Na de voorzitter gaapt de leegte. De eerstvolgende partijgenoot van hem is Siegfried Bracke op de 15de plaats. 20 procent van de kiezers kan zich voorstellen op de voormalige journalist te stemmen. Geert Bourgeois, Jan Peumans en anderen staan nog lager.

Bij de andere partijen valt de sterke score van Johan Vande Lanotte op. Hij gaat van 28 naar 39 procent. Zijn lange opdracht als bemiddelaar is daar niet vreemd aan. Ook Vande Lanotte heeft sympathisanten bij kiezers van andere partijen, vooral bij CD&V- en liberale kiezers.

De sterke vertegenwoordiging van de SP.A in de top tien blijft opvallen. Naast Vande Lanotte blijven ook Frank Vandenbroucke, Freya Van den Bossche en Bruno Tobback populair.

De populariteit van deze vier slaat echter niet over naar hun partij. Dat zien we ook aan het resultaat van Caroline Gennez, als voorzitter het gezicht van de partij. Zij scoort matig.

Bij CD&V doen beide regeringsleiders het niet zo slecht. Vooral de comeback van Yves Leterme valt op. Nu hij de regering van lopende zaken leidt en op de winkel let, stijgt zijn populariteit weer fluks. Maar hij moet wel Kris Peeters duidelijk voor laten. Bij CD&V-kiezers zien we trouwens hetzelfde: Peeters haalt het van Leterme. Idem bij N-VA-kiezers.

Beide CD&V’ers zijn erg populair bij N-VA-kiezers. 45 procent van die kiezers kan zich voorstellen op Kris Peeters te stemmen en 35 procent ziet een stem voor Leterme wel zitten.

Ook opvallend: ooit verleidde Jean-Marie Dedecker één Vlaming op drie. Nu is dat nog één Vlaming op 16.

In vergelijking met de vorige peiling werden Mathias De Clercq (Open VLD), Hilde Crevits (CD&V), Pascal Smet (SP.A), Ben Weyts (N-VA) en Meyrem Almaci (Groen!) niet meer gepeild. Karel De Gucht en Sven Gatz (Open VLD) werden dit keer wel gepeild, net als Steven Vanackere (CD&V).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in