België gaat deelnemen aan de militaire acties tegen Libië wanneer de Navo ons dat vraagt. Ons land zal de Navo haar diensten aanbieden. Het is dan wachten op de officiële vraag van de Navo, die wellicht dit weekend zal volgen. Grondtroepen zijn geen optie, F-16's en een mijnenveger zijn dat wel.

'We zijn een solidaire partner, ook in Navo-verband', zei minister van Buitenlande Zaken Steven Vanackere vanmorgen al. De drie voorwaarden om deel te nemen aan een interventie zijn vervuld, vond het kernkabinet vanmorgen. Met name: een reële nood aan een interventie, een mandaat van de VN en steun van de Arabische landen. Dat is het geval, volgens Vanackere.

Steun parlement

Het parlement steunt de beslissing van het kernkabinet volmondig. De gemengde Kamercommissie Buitenlandse Zaken/Defensie zat vanmiddag samen en keurde een resolutie goed waarin gesteld wordt dat het parlement de VN-resolutie verwelkomt, dat de voorwaarden voor een actie tegen Kadhafi ingevuld zijn en dat de Belgische regering actief moet deelnemen hieraan.

De Kamercommissie spreekt in de resolutie bijgevolg ook haar steun uit voor een Belgische deelname. Enige amendement: het parlement wil van iedere stap die de regering zet in deze zaak op de hoogte gehouden worden. Het gaat immers over een regering van lopende zaken, benadrukte de Kamercommissie.

Hoe deelnemen?

Volgens premier Leterme valt er straks nog een beslissing over hoe een Belgische deelname aan de militaire operaties in Libië eruit zal moeten zien.

België kan volgens De Crem deelnemen door F-16's, fregatten of de mijnenjager Narcis in te zetten. De F-16's en de mijnenveger bevinden zich al in de regio van de Middelandse Zee en zijn dus snel inzetbar. Het zou gaan om zes straaljagers.

Grondtroepen zijn geen optie, verzekerde De Crem vanmiddag in de Kamercommissie. 'Dat maakt immers geen deel uit van het NRF (Nato Reaction Force) dat ons land aanbiedt', aldus De Crem. F-16's en een mijnenveger behoren wel tot de opties.

Een Belgische deelname zal er wel pas in een tweede fase komen, op vraag van de Navo. 'Wij moeten in een tweede fase andere acties voorzien dan degene van landen die nu al kunnen tussenkomen, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië of de VS', zegt Vanackere.

De resolutie

De VN-veiligheidsraad keurde afgelopen nacht een resolutie goed die een vliegverbod instelt boven Libië en 'alle maatregelen noodzakelijk maakt' om de burgerbevolking in Libië te beschermen.

De tekst zegt ook uitdrukkelijk dat er geen 'occupation forces' (bezettingstroepen) gestuurd mogen worden. Maar volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Vanackere betekent dit niet dat er geen grondtroepen kunnen worden ingezet.

'Zolang die troepen er maar niet blijven', zei de minister vrijdag in De Ochtend (Radio 1). De internationale gemeenschap hoedt zich voor een Irak-scenario in Libië, aldus Vanackere.