Tegen de N-VA lijkt geen kruid gewassen. Voor de SP.A bevat de politieke barometer van de Standaard en de VRT geen goed nieuws.

De politieke barometer van De Standaard en de VRT zet met 31,5 procent de N-VA opnieuw onbedreigd bovenaan. De partij verliest een dik procent in vergelijking met de peiling van oktober vorig jaar, maar de partij doet het nog steeds meer dan drie procent beter dan bij de parlementsverkiezingen van juni. Bekijk de grafiek

Bovendien staat er geen maat op het potentieel van de Vlaams-nationalisten. Meer dan de helft van de Vlamingen (53 pct.) kan het zich voorstellen om op de partij van Bart De Wever te stemmen. Dat is een groei van vier procentpunten vergeleken met de vorige peiling in oktober. Een jaar geleden bedroeg dat cijfer ‘nauwelijks’ 34 procent.

CD&V maakt trouwens een omgekeerde beweging. De partij verliest meer dan 3 procentpunten. 40,8 procent van de kiezers kan zich inbeelden voor CD&V te stemmen. De andere partijen halen een lager potentieel.

N-VA rekruteert zowat overal. Enkel de Groen!-kiezer lijkt resistent voor de lokgroep van De Wever. Los van de gebruikelijke aantrekkingskracht voor de CD&V-, Open VLD- en Vlaams Belangkiezer wordt ook de SP.A-kiezer vatbaar om naar de Vlaams-nationalisten over te stappen.

CD&V stabiliseert op 18,2 procent, een half procent hoger dan het verkiezingsresultaat. Voor de Vlaamse christendemocraten blijft het een ontnuchterend laag cijfer. Hetzelfde kan worden gezegd van Open VLD. Veertien procent, een evenaring van de kiesuitslag, blijft zeer pover. Maar voorzitter Alexander De Croo kan zich opkrikken aan de gedachte dat de septemberbarometer nauwelijks 12,4 procent aangaf.

De SP.A zit als derde traditionele partij in hetzelfde schuitje. Met 13,2 procent doet Caroline Gennez 1,8 procent slechter dan de vorige verkiezingen, in vergelijking met de vorige peiling wordt meer dan drie procent prijsgegeven. Het peilingresultaat is het slechtste dat de SP.A sedert het begin van de peilingen (oktober 2002) heeft neergezet. In vergelijking met de andere partijen is het kiespubliek van de SP.A ook een stuk minder trouw.

Gennez verliest in de eerste plaatst stemmen aan De Wever. Post-electoraal onderzoek wees eerder uit dat de SP.A-kiezer op de dag van de verkiezingen aan die lokgroep vrij goed had weerstaan. De komst van Johan Vande Lanotte als bemiddelaar heeft het communautaire bewustzijn van de SP.A-kiezer blijkbaar aangedikt.

Rechts van de N-VA sukkelen zowel Vlaams Belang als LDD. Met minder dan drie procent valt de partij van Jean-Marie Dedecker eigenlijk niet meer fatsoenlijk te peilen.

Naast de N-VA kan vooral Groen! glunderen. De partij haalt wat SP.A-kiezers binnen en klopt zo af op 8,8 procent. Ook de populariteit van voorzitter Wouter Van Besien doet het naar groene normen meer dan uitstekend.

Peiling maart 2011

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in