Sandra De Preter: ‘Derde VRT-kanaal nodig’
Foto: jdv
Een derde VRT-kanaal is essentieel, ‘uit respect voor de jongste kijkers’. Dat zei VRT-baas Sandra De Preter donderdag in de mediacommissie van het Vlaams parlement.

Omdat de uitzendingen van Ketnet geregeld worden onderbroken voor sport, ‘vindt een kat haar jongen niet meer terug’ in de programmering, zei Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van de VRT, tijdens een vurig pleidooi voor een derde VRT-net.

De VRT-topvrouw was donderdag in de mediacommissie van het Vlaams Parlement om haar visie te geven op de toekomst van de openbare omroep. Ook Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, en de vertegenwoordigers van de vakbonden presenteerden hun standpunt.

Digitale zenders afschaffen

De Preter spreekt liever niet van een derde net, maar van een derde kanaal - Canvas en Ketnet waren al aparte netten, vindt ze. Maar de VRT wil ‘vaste afspraken’ met jongeren kunnen organiseren en dat kan niet met een gedeeld kanaal dat bovendien geregeld wordt onderbroken voor sport. Tegelijk zal een apart kanaal voor Canvas zorgen dat die zender vroeger op de dag actualiteit kan brengen, zei De Preter. De VRT wil de huidige digitale zenders Eén+, Canvas+ en Ketnet+ afschaffen om financiële ruimte vrij te maken.

Tijdens haar betoog verdedigde De Preter ook krachtig de rol van MNM, de hitzender die onder vuur ligt vanwege een dalend aantal luisteraars. Een half miljoen MNM-luisteraars zijn mensen die de VRT via geen enkele van zijn andere kanalen bereikt, zei De Preter. MNM staat met name heel sterk bij jongeren en bij allochtonen. 26,5 van de MNM-luisteraars zijn niet-Westerse allochtonen, zei De Preter.

Wat de uitgaven aan sportrechten betreft, een ander heikel punt, gaf De Preter aan dat de zender al 40 procent minder uitgeeft aan sportrechten dan twee jaar geleden. Verder knippen kan niet, vindt ze. Wel moet meer worden uitgegeven aan minder populaire sporten. Die moeten aan bod komen in dezelfde programma’s als voetbal en wielrennen, omdat ze zo het grootste publiek te bereiken, zei De Preter.

Maatschappelijke rol VRT

Sandra De Preter gaf haar visie op de krachtlijnen aan die volgens haar belangrijk zijn voor de komende vijf jaar, en die dus in de nieuwe beheersovereenkomst moeten worden ingebouwd.

Daarbij bleef ze opvallend lang stilstaan bij de maatschappelijke rol van de zender. Zoals bij eerdere gelegenheden, maakte Sandra De Preter duidelijk hoeveel belang zij hecht aan diversiteit in de programma’s (aandacht voor doelgroepen als jongeren, senioren, allochtonen en lager opgeleiden) als op de werkvloer. Die aandacht voor doelgroepen moet er wel komen tijdens de generalistische programma’s van de zender, niet in aparte uitzendingen, verduidelijkte ze.

De Preter vindt ook dat samenwerking belangrijk is, onder meer met het onderwijs (bijvoorbeeld rond mediawijsheid) maar ook met concurrerende zenders.

Betere organisatie

De VRT moet intern beter georganiseerd en transparanter worden, zegt De Preter. Zo moet er intern een duidelijker personeelsbeleid komen. En tenslotte moet de VRT nog kunnen blijven innoveren. Hoewel de kijker ook de komende vijf jaar vooral lineair zal blijven kijken, duiken toch andere vormen van mediabeleving op zoals uitgesteld kijken, video op internet en ‘second screen’ toeapssingen (gelijktijdig gebruik van televisie en een ander scherm zoals een tablet).

‘VRT wil mediagebruiker volgen in zijn veranderend mediagebruik’, aldus De Preter. VRT stelt voor om de innovatie op lange termijn voor een stuk door te schuiven naar een ‘Vlaams Medialab’ dat ook voor andere media zou werken. Maar voor doelstellingen op middellange termijn wil de VRT nog zelf innovatieprojecten doen.

Internet vooral afstemmen op video

De Preter bleek wel oor te hebben voor de kritiek vanuit vooral de krantenuitgevers dat de zender concurreert met hun aanbod op het internet. De VRT wil zijn internetaanbod vooral afstemmen op video, zegt De Preter, en op thematische programma’s die op aanvraag kunnen worden bekeken.

Ze zei ook dat de websites het lineair tv-aanbod moeten ondersteunen. Al zei ze dat een website moeilijk kan bestaan zonder dat er ook tekst te lezen valt.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in