Kloof tussen Vlamingen en Walen dieper dan gedacht
Foto: jimmy kets
Vlamingen zijn boeren die Frans kennen maar het niet willen spreken. Walen zijn luie en arrogante bon-vivants. Dat is grofweg gezegd hoe we over elkaar denken, zo blijkt uit een diepgaand onderzoek van Mark Elchardus (VUB) en Olivier Servais (UCL).

'We bekijken elkaar in clichés', zegt Elchardus woensdag in De Morgen. 'En de negatieve zijn dominant. Het is dus niet dat de taalkwestie een zaak is van de media en politiek, en niet van 'de mensen'. Het zijn wél de mensen zelf. Het gaat om scherpe tegenstellingen, in de geschiedenis verankerd'.

Het onderzoek 'Eén land, twee talen' werd besteld door stichting P&V. Het betreft geen kwantitatieve opiniepeiling, maar is gebaseerd op een bevraging van een panel van 70 personen: evenveel mannen als vrouwen, gelijk verdeeld over leeftijdsgroepen en tussen de landsdelen. In verschillende sessies werd dieper ingegaan op één bepaalde problematiek. De panelleden werden uitgenodigd om 'hun verhaal' te doen.

Opvallend was dat er meer negatieve verhalen werden verteld dan positieve, die laatste bleken ook nog eens abstracter te zijn.