Onduidelijkheid over staat reactor 4
Tepco heeft een foto vrijgegeven van de geplaagde reactor 4 Foto: reuters
Er bestaat grote onduidelijkheid over de staat van reactor 4 van de Fukushima Dai-ichi-kerncentrale. De chef van de Amerikaanse commissie die toeziet op het gebruik van nucleair materiaal (NRC) beweert dat al het water is verdampt bij het opslagbad van de reactor. Japan spreekt dit echter tegen.

Als NRC-chef Gregory Jaczko gelijk heeft, dan betekent dat dat de splijtstofstaven niet langer gekoeld kunnen worden en de temperatuur blijft stijgen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een kernsmelting. De buitenste mantel, die de splijtstofstaven beschermt, kan door de enorme temperatuur eveneens smelten waardoor radioactief materiaal vrij kan komen.

Jaczko wilde niet zeggen hoe hij aan de informatie over de reactor is gekomen. Het is echter bekend dat de NRC en het Amerikaanse ministerie van energie deskundigen ter plaatse hebben.

Het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid ontkende dat al het water is verdwenen uit het opslagbad van reactor 4 en zei dat de situatie 'stabiel' is.

In reactor 4 brak in de nacht van dinsdag op woensdag voor de tweede keer brand uit. Het vuur zou echter al snel vanzelf zijn gedoofd.

Opnieuw stroom

In Japan wordt de laatste hand gelegd aan een elektriciteitskabel die de energietoevoer naar de getroffen Fukushima Dai-ichi-kerncentrale moet herstellen. Dat heeft het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco woensdag gezegd.

Sinds de zware aardbeving van vrijdag kampt de kerncentrale van Fukushima met zware problemen. Erg problematisch is dat verschillende reactoren overhit geraken doordat het koelsysteem in de reactoren blokkeert.

Met de nieuwe elektriciteitskabel kunnen de elektrische koelpompen van de centrale weer worden gebruikt om de oververhitte kernreactoren af te koelen. Betrokkenen hopen de kabel 'zo vlug mogelijk te testen'.

Te veel straling voor helikopters

Vanmorgen vlogen helikopters van het Japanse leger met containers vol zeewater naar de kerncentrale. Ze zouden het zeewater lossen boven reactor 3 om de splijtstof te koelen die tot kernsmelting dreigt over te gaan. Maar door de hoge radioactiviteit werd de missie afgeblazen.

"De problemen zijn niet zo eenvoudig dat alles opgelost kan worden door er water overheen te gieten. We proberen nieuwe problemen te voorkomen. Om water van bovenaf op de reactoren te dumpen moet er veel gepompt worden, wat ook risico’s met zich meebrengt. We moeten ook aan de veiligheid van de helikopters denken", aldus Edano.

De technische ploegen zoeken nu naar andere middelen vanop de grond om het bassin waarin de splijtstof zich bevindt, opnieuw met water te vullen. De Japanse overheid zou overwegen waterkanonnen in te zetten om de reactors te besproeien.

De Verenigde Staten leverden intussen een aantal hogedrukwaterpompen om de reactoren van Fukushima 1 te besproeien.

Straling bereikt recordhoogte

De radioactieve straling in de buurt van Fukushima bereikte woensdag even een nieuwe recordhoogte, verklaarde regeringwoordvoerder Yukio Edano op een persconferentie. Het resterende personeel van de kerncentrale Fukushima werd daarom een tijdlang geëvacueerd.

Een uur later zakten de radioactieve waarden opnieuw zodat de vijftig werknemers van de kerncentrale opnieuw het gebouw konden binnengegaan.

Buiten een straal van 20 kilometer van de centrale - waarbinnen iedereen geëvacueerd is - 'vormt de straling geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid', liet Edano nog weten.

De woordvoerder verklaarde ook dat het omhulsel van reactor 3 waarschijnlijk gedeeltelijk beschadigd is. Het stralingsniveau ligt er zo hoog, dat het personeel de reactor niet kan benaderen. Over de oorzaak van de witte rook die wordt waargenomen boven de centrale tast men nog in het duister.

Ook Yukiya Amano, de baas van het Internationale Atoomagentschap (IAEA), heeft de situatie in de Japanse kerncentrale Fukushima 1 als 'zeer ernstig' omschreven. Hij zal zo snel mogelijk zelf naar Japan vliegen en daarna een buitengewone zitting van de Raad van Gouverneurs van het Atoomagentschap bijeenroepen, zei Amano woensdag in Wenen.