Algemeen rookverbod in horeca vanaf 30 juni
Foto: gpp
Het Grondwettelijk Hof vernietigt de uitzonderingen op het rookverbod in de horeca. Alleen in aparte rookkamers mag vanaf 30 juni worden gerookt. CD&V en N-VA reageerden tevreden, het VB en LDD betreuren de uitspraak.

Totnogtoe gold het rookverbod alleen voor horeca waar maaltijden worden bereid, zoals restaurants, eetcafés en tavernes. Cafés die alleen voorverpakte etenswaren (chips en dergelijke) verkopen, ontsnapten aan de regel. Daar zou het rookverbod pas in 2014 gelden.

Zowel voor- als tegenstanders van de rookwet waren niet tevreden met de rookwet en de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) stapte naar het Grondwettelijk Hof. Het Hof acht die regeling niet grondwettelijk en vernietigt nu alle uitzonderingen. Daarmee krijgt de Liga gelijk en geldt er vanaf 30 juni een algemeen rookverbod.

Vanuit alle hoeken reageren voor- en tegenstanders op het algemeen rookverbod. CD&V, N-VA, de Vlaamse Liga tegen Kanker en de Nationale Coalitie tegen Tabak lieten weten verheugd te zijn. LDD, VB en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen zijn minder opgetogen met de uitspraak van het Hof.