De vrees voor een enorme kernramp in Japan doemt weer op. Zaterdagmorgen ontplofte in de kerncentrale Fukushima 1 het gebouw waarin een van de reactoren huist. De reactor zelf zou daarbij intact gebleven zijn. Zondagmorgen bleek echter dat ook een tweede reactor op de site met ernstige problemen kampt. De operator van de centrale meldt dat er gevaar is voor een nieuwe explosie.

Volgens operator Tokyo Electric Power (Tepco) zijn er momenteel problemen met reactor nummer 3 in de nucleaire centrale Fukushima 1. 'Alle functies om het peil van de koelvloeistof te handhaven, liggen uit', verklaarde een woordvoerder. Tepco is van plan radioactieve stoom uit de reactor vrij te laten om de druk zo te verminderen.

Reactorgebouw ontploft

Sinds de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van vrijdag kampen de kerncentrales in Japan met bijzonder zware problemen. Zaterdag om 15u36 Japanse tijd (even over half acht bij ons) vond er in de nucleaire centrale Fukushima 1 al een ontploffing plaats. Het gebouw dat reactor nummer 1 van de site herbergt ging de lucht in. 

Volgens Tokyo Electric Power liep het omhulsel van de reactor geen schade op bij de explosie. Het dak en enkele muren van het gebouw rond de reactor werden wel tot puin herleid. Sinds de ontploffing wordt geprobeerd om de reactor af te koelen met zeewater.

De nucleaire centrale Fukushima 1 telt in totaal zes reactoren. Na de ontploffing in het gebouw van reactor 1 zijn nu dus ook problemen opgedoken bij de derde reactor op de site.

Problemen in Fukushima 2

Ook in de nucleaire centrale Fukushima 2, op 12 kilometer van Fukushima 1, viel zaterdag het koelsysteem uit. Door een stroomstoring kon er geen koelwater meer opgepompt worden. Op beide sites werd zaterdag radioactieve stoom vrijgelaten uit de reactoren om de abnormaal hoge druk zo naar beneden te krijgen.

Massale evacuatie

Fukushima 1 en 2 liggen zo'n 250 kilometer ten noorden van Tokio. Zaterdag werd gestart met de evacuatie van alle inwoners in een straal van 20 kilometer rond Fukushima 1. Volgens het Internationaal Atoomagentschap zijn intussen al 170.000 geëvacueerd. In een straal van 10 kilometer rond Fukushima 2 zou het gaan om 30.000 mensen.

Volgens het persagentschap reuters raakten zeker 9 mensen besmet met radioactieve straling in de zone rond Fukushima 1. De lokale overheden verwachten dat dat cijfer nog kan oplopen tot 160. De Japanse regering roept de bevolking intussen op om kalm te blijven en bereidt de verdeling van jodiumtabletten voor.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig