N-VA wil religieuze symbolen uit parlement weren
Foto: rr
De N-VA schaart zich achter een voorstel van MR-Kamerlid Denis Ducarme om dragen van duidelijk zichtbaar religieuze symbolen tijdens de parlementaire werkzaamheden te verbieden.

N-VA-Kamerlid Zuhal Demir zegt vandaag in De Morgen dat de scheiding tussen kerk en staat in het parlement veel strikter moet gehandhaafd worden.  Volgens Demir moet het parlement neutraliteit uitstralen en moeten religieuze symbolen dan ook verboden worden. 

De discussie over het onderwerp laaide opnieuw op nadat een SP.A-medewerkster met een hoofddoek plaatsnam tussen de parlementsleden.  "Ik ben van Turkse afkomst en in Turkije kan zoiets absoluut niet," aldus Demir.

Demir benadrukt wel dat ook een keppeltje, tulband of kruisteken niet thuishoren in het halfrond.

Op dit moment is er geen wet die hoofddoekdracht in het parlement verbiedt. De N-VA wil daar nu samen met Vlaams Belang en de MR verandering in brengen.

Voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo is niet meteen te vinden voor een strengere aanpak. Volgens De Croo heeft het parlement zich destijds aangesloten bij  de richtlijnen voor foto's op identiteitskaarten: zolang je herkenbaar bent, is hoofdbedekking toegelaten. 

Ook Groen!-fractieleidster Meyrem Almaci reageert fel op een eventueel parlementair hoofddoekverbod. "Dit komt neer op het ontkennen van de realiteit. Vrijheid van levensbeschouwing is een fundamenteel recht, ook voor parlementairen." 
 

Peumans verdedigde vrouw met hoofddoek

Het voorstel van N-VA is opmerkelijk omdat Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans vorig jaar de verdediging van een vrouw met hoofddoek in de publiekstribune van het parlement op zich. 

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter had toen hard uitgehaald naar de vrouw en verweet haar een gebrek aan respect voor het parlement. Peumans zette Dewinter echter op zijn plaats en oogstte applaus van zowat het hele parlement.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig