Het dodental bij confrontaties tussen christenen en moslims in Caïro is opgelopen tot dertien. Meer dan honderd anderen raakten gewond.

De groepen raakten op verschillende plaatsen in de Egyptische hoofdstad slaags met elkaar. Onder de koptische christenen vielen de meeste slachtoffers.

‘De lichamen van de slachtoffers zijn overgebracht naar het kleine ziekenhuis van de parochie’, zegt priester Semaane Ibrahim. 'Ze werden allemaal met kogels om het leven gebracht', verklaarde hij.

Kerk in brand

De onlusten braken dinsdagavond uit nadat de christenen, die erg talrijk aanwezig zijn in de arme volkswijk in het oostelijke deel van Caïro, op straat waren gekomen om te protesteren tegen de brand in een kerk zaterdag in het zuiden van de hoofdstad.

Op sommige plekken kwam het tot confrontaties met groepen met vuurwapens, messen en knuppels gewapende moslims. De aanvallers zouden ook huizen in brand hebben gestoken. 

De militaire machthebbers hebben beloofd de kerk te laten herbouwen en premier Essam Sharaf sprak maandag met betogers voor het gebouw van de staatstelevisie. Maar de christenen willen dat er meer wordt gedaan om de status van hun bevolkingsgroep te verbeteren.

Spanningen

Bijna een maand na het aftreden van president Hosni Moebarak na massale demonstraties blijft het onrustig in Egypte. In veel delen van het land zijn bijna dagelijks demonstraties en stakingsacties, terwijl ook de misdaad is toegenomen.

Maar de spanningen tussen moslims en christenen waren al eerder opgelopen. Op nieuwjaarsdag kwamen bij een zelfmoordbomaanslag voor een koptische kerk in Alexandrië 21 mensen om het leven; een week later opende een politieman buiten diensttijd in een trein het vuur op een groep christenen, waarbij een 71-jarige man werd gedood en diens vrouw en vier anderen gewond raakten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in