Het ontslag van een werkneemster met hoofddoek door winkelketen Hema is 'flagrante discriminatie'. Dat zegt het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) dinsdag. Het comité vindt dat de overheid dringend tegen dergelijke praktijken moet optreden.

Hema verbrak het contract van de Limburgse vrouw nadat er veel negatieve reacties van klanten waren binnengekomen. De vrouw had een contract bij het uitzendkantoor Randstad.

'Het bedrijf Hema volgt de discriminerende houding van de klanten in plaats van een duidelijke signaal te geven dat discriminatie niet kan', aldus het VOK, dat in zijn reactie stelt dat er geen klachten waren over het functioneren van de ontslagen werkneemster.

Ook Randstad gaat volgens VOK in de fout, door zich neer te leggen bij 'de nieuwe discriminerende criteria' die Hema hanteert.

'Het is een kaakslag dat net op de honderdste verjaardag van de Internationale Vrouwendag blijkt dat het dragen van een hoofddoek tot ontslag kan leiden', zegt het VOK nog. 'De overheid moet paal en perk stellen aan dergelijke discriminaties. Dat is evenwel niet zo evident als je intussen zelf niet altijd het goede voorbeeld geeft en in een aantal steden een hoofddoekenverbod voor loketfuncties invoert.'

Het Vrouwen Overleg Komitee is een feministische denktank die elk jaar op 11 november de Nationale Vrouwendag organiseert.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig