België is bekend om z'n witloof en z'n bier. Waarom de twee niet combineren, moet brouwer André Janssens van hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk (bij Leuven) gedacht hebben. Hij stelde het witloofbier 'White Gold' voor.

Brouwer André haalde de inspiratie bij herinneringen uit zijn kindertijd: zijn grootouders woonden in Kampenhout, waar het 'witte goud' in het begin van de twintigste eeuw welvaart bracht. 'Ik ben erin geslaagd om de aparte bitterheid van witloof in het bier te krijgen', zegt hij.

Naar de VS

Het witloofbier is een blond bier met een alcoholpercentage van 8 procent. Wie het wil proeven, zal wel naar de uitgestrekte velden in Vlaams-Brabant zelf moeten afzakken, want 90 procent van de productie van Hof ten Dormaal gaat naar de Verenigde Staten.

Volgens Janssens krijgt hij zijn product niet gesleten aan de Belgische grootdistributie. In de States zijn Dormaal Blond, Bruin en Amber - de 'klassieke' bieren van de hoevebrouwerij - wel in bijna elke staat te verkrijgen. De Amerikaan telt er vlot tot 10 dollar (per consumptie) voor neer, stelt hij.

6.000 liter

Van het witloofbier is al 6.000 liter gebrouwen. Hof ten Dormaal produceert wekelijks 3.000 liter van alle soorten uit zijn gamma. De ecologische brouwerij is uniek omdat het om een zogenaamde gesloten keten gaat waar niets verloren gaat.

Janssens gebruikt hop en gerst van eigen teelt. De energie voor het brouwproces haalt hij uit eigen gekweekt koolzaad. Bovendien verwerkt hij de draf (het restproduct van het brouwen) nog eens tot veevoeder.