IJsland plant de langste elektrische onderwaterkabel ter wereld te bouwen, waarmee het land zijn energie afkomstig uit de vele vulkanische activiteit in Europa aan de man wil brengen. Dat heeft een verantwoordelijke van de IJslandse energiegroep Landsvirkjun maandag aangegeven.

'Vorig jaar werd met het project gestart, en de onderzoeksfase zou tegen eind 2011 afgerond moeten zijn. Dan moeten we meer weten over de haalbaarheid', gaf Ragna Sara Jonsdottir, de woordvoerster van Landsvirkjun, aan. Ze verwacht dat de definitieve beslissing over het project over vier of vijf jaar zal vallen.

IJsland zoekt al langer een manier om zijn enorme energiepotentieel - dat bestaat uit geothermische en hydrothermische energie afkomstig van de vulkanische activiteit op het eiland - te benutten.

'We bestuderen de mogelijke afnemers. Potentiële kopers zijn het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nederland en Duitsland', aldus de woordvoerster. De kabel zou tussen 1.200 en 1.900 kilometer lang zijn en zou zowat vijf terawattuur moeten kunnen exporteren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig