Phil Collins gaat met pensioen
Phil Collins Foto: EPA
Phil Collins, de ex-drummer van Genesis en de leadzanger van die groep, gaat met pensioen. In een interview met het mannenblad FHM zegt Collins dat de last van het jarenlang musiceren, aan het drumstel zitten en de recentere kritiek op zijn persoon door collega's uit de muziekbusiness, hun tol beginnen eisen.

'Ik betwijfel of iemand me zal missen', zegt Collins. 'Zelf zal ik veel gelukkiger zijn wanneer ik uit de business opgestapt ben.'

Ondanks zijn indrukwekkende pedigree - zeven grammy's, talrijke nummer één hits en een oscar voor het beste filmlied (voor de Disneyfilm 'Tarzan') - is Collins tijdens zijn gehele carrière een favoriete schietschijf geweest van media en muzikanten, die vraagtekens plaatsten achter zijn muzikaal talent.

'Het spijt me dat wij zo'n succes hadden (...) Het verbaast me niet dat mensen mij zijn beginnen haten', luidde het schamper.

Niet onbelangrijke factor voor Collins' besluit is dat hij de jongste jaren tegen diverse gezondheidskwaaltjes en -kwalen is beginnen vechten, waaronder gehoorschade, een pijnlijke wervelkolom en dito handen van het drummen. Sinds hij in 2006 van zijn derde vrouw scheidde, leeft Collins in het dorpje Féchy in Franstalig Zwitserland.