Nasa-wetenschapper 'vindt buitenaards leven op een meteoriet'
Foto: rr
Een wetenschapper van de Nasa zegt gefossiliseerde vormen van buitenaards leven te hebben aangetroffen in fragmenten van een meteoriet. Binnen de wetenschappelijke wereld wordt zowel enthousiast als sceptisch gereageerd.

Het artikel van Richard Hoover, vergezeld van met de microscoop genomen foto’s van kleine, op wormen of algen lijkende wezens, is vrijdag gepubliceerd in het ook op het internet raadpleegbare Journal of Cosmology.

De bacteriën die hij zegt te hebben aangetroffen, noemt Hoover 'autochtone fossielen'. Hij is ervan overtuigd dat zij hun leven niet danken aan een contaminatie nadat de meteoriet de aarde had geraakt, maar in de ruimte zijn ontstaan, afkomstig van levende organismen in kometen, meteorieten of andere hemellichamen.

'De implicaties (van zijn ontdekking, nvdr) zijn dat het leven overal is en dat het leven op aarde mogelijk afkomstig is van andere planeten', schrijft Hoover.

Hij is niet de eerste die over ET-leven in meteorieten schrijft. Zoals steeds lokt die claim sceptische vragen uit over hoe die organismen in het heelal kunnen overleven, en over het ontstaan van het universum.

Heel wat wetenschappers hebben de studie van Hoover met scepsis ontvangen. NASA-onderzoekers hebben al vaker bewijzen voor buitenaards leven gepresenteerd die uiteindelijk niet overtuigend bleken. Bovendien laten gerenomeerde bladen als Nature en Science de studie links liggen.