Darcis redt Belgische eer
Steve Darcis Foto: ap
Steve Darcis (ATP 129) heeft de Belgische eer gered in de Davis Cup-ontmoeting met Spanje. Hij haalde het zondag in de vijfde en laatste partij in de Spiroudôme na 2u34 met 6-7 (4/7), 7-6 (8/6) en 7-6 (7/3) van Feliciano Lopez (ATP 40). België-Spanje eindigt zo op 1-4.

Het was de eerste keer dan de 26-jarige Luikenaar uitkwam tegen de drie jaar oudere Spanjaard. Het publiek kreeg een gelijkopgaande eerste set te zien, die beslist werd in de tiebreak. Daarin was Lopez iets sterker (4/7).

In de tweede set kwam het opnieuw tot een tiebreak, waarin Darcis 5/0 voorkwam, bij 5/6 een Spaans matchpunt wegwerkte en dankzij een dubbele fout van Lopez (8/6) een derde set uit de brand sleepte. Het was meteen de eerste setwinst voor de Belgen in het duel met Spanje.

Ook in de derde set gaven beide spelers mekaar geen duimbreed toe en kwam het tot een tiebreak. Daarin haalde Darcis het met 7/3.

Eerder op de dag was Olivier Rochus (ATP 115) niet opgewassen tegen 's werelds nummer 1 Rafael Nadal (4-6, 2-6). Vrijdag bleken de Spanjaarden duidelijk te sterk in de eerste twee enkelspelen en zaterdag wonnen ze het dubbelspel.

Spanje stoot door naar de kwartfinales van de Wereldgroep, België moet in september een barrageduel spelen om in de Wereldgroep te blijven.