Niko Eeckhout (An Post-Sean Kelly) heeft zondag de slotetappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. Hij was de snelste van een kopgroep van 19. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent, winnaar van de proloog van vrijdag, stond zijn gele leiderstrui niet meer af.

Van bij de start was het opnieuw een heel zenuwachtige bedoening. Bij de voorbereiding van de eerste rush, na goed 30 kilometer koers, spatte het peloton in verschillende delen uiteen. Het eerste groepje bevatte 21 renners, met daarbij onder andere leider Jesse Sergent en Sébastien Rosseler, tweede in de stand. Zij mochten de Kemmelberg, de laatste helling van de dag op goed 105 kilometer van de finish, oprijden met anderhalve minuut voorsprong.

Bij de leiders moesten Sven Vandousselaere en Leonardo Duque afhaken, waardoor nog 19 vluchters konden beginnen aan de eerste van 3 plaatselijke omlopen, van elk 11 kilometer, in Ichtegem. Zij telden daar plots 3 minuten voorsprong op de grote groep. Jan Ghyselinck trachtte in volle finale nog een solo op te zetten, maar werd in de slotkilometer opnieuw tot de orde geroepen. In de daaropvolgende sprint was Niko Eeckhout een zuchtje sneller dan de Fransman Jimmy Casper.

Niko Eeckhout: 'Cirkel is rond'

Iets minder dan een banddikte. Veel meer had Niko Eeckhout niet over op Jimmy Casper
'Ik was echt niet zeker dat ik gewonnen had totdat jullie me vertelden dat het echt zo was', lachte Niko Eeckhout. 'Ik moet echt niet veel hebben over gehad. Casper is ook geen klein sprintertje. Ik was gisteren heel ontgoocheld over mijn prestatie. Vandaag wou ik het een en ander rechtzetten. Ik wist dat het van bij de start oorlog zou worden, daarom posteerde ik me vooraan. Plots trok alles op kant en scheurde het. Meteen was de koers gereden. Ik denk dat het zowat 18 jaar geleden moet geweest zijn dat ik hier mijn eerste overwinning boekte als toen nog jonge prof. Nu dus weer. De cirkel is dan rond zeker? Neen. Ik wil nog wel enkele keren het zegegebaar maken, maar winnen blijft nu eenmaal niet gemakkelijk.'

Jesse Sergent: "Kom terug voor Driedaagse van De Panne-Koksijde"

Ook tijdens de slotdag werd leider Jesse Sergent fantastisch omringd door zijn teamgenoten.
'Ik had een beetje schrik van die Kemmelberg', stelde Jesse Sergent. 'Het leek een mythische berg te zijn. Eigenlijk stelde het niet al te veel voor. Ik had het stukken erger verwacht. Ik ben blij dat ik deze rittenkoers als eindlaureaat heb kunnen afsluiten. Maar dat heb ik enkel en alleen maar te danken aan het voortreffelijke werk dat mijn ploeg verrichtte. Ik trek nu weer naar Nieuw-Zeeland. Daar vervoeg ik de nationale pisteploeg om me optimaal voor te bereiden op het WK in Nederland. Voor de Driedaagse van De Panne-Koksijde zak ik weer af naar België.'