Tanzania, mooiste land ter wereld, is een belangrijke bestemming voor duizenden en duizenden toeristen die zich een kaki safaribroek en een camera met een telelens aangeschaft hebben.

 Met dichte drommen zien we ze elke dag de stad in getransporteerd worden door stoere jeeps die meestal bestuurd worden door flitsende driver-guides met een spiegelende zonnebril op hun neus, ongeacht het uur van de dag of nacht.

Logisch ook dat Tanzania zo vaak bezocht wordt want met parken als de Serengeti en met de Ngorongoro krater en de Kilimanjaro heeft het land troeven in handen die niet te onderschatten zijn.

Helaas beseft niet iedereen het belang van dergelijke biodiversiteit. Onze vriend de president, de man die ervoor gezorgd heeft dat we de laatste drie maand meer geen dan wel stroom hebben, president Kikwete dus, wil de steden aan het Victoriameer ontsluiten door een snelweg aan te leggen die voor een flink stuk door het Serengeti National Park zal snijden.

Dat daarbij de halfjaarlijkse migratie van anderhalf miljoen gnoes, samen met achthonderduizend zebra's en antilopes in het gedrang komt, speelt geen rol.
De Serengeti staat op de lijst van UNESCO World's Heritage Sites (en zal er na de weg van afgehaald worden), de Wereld Bank heeft toegezegd de benodigde fondsen vrij te maken voor een alternatieve weg die onder het wereldberoemde park doorloopt maar toch wil onze hoofdkaas van geen wijken weten.

Benieuwd wat daar achter zit, maar dat gevoel heb ik hier wel eens meer en dat zal in Europa niet veel anders zijn...

Daarom wordt 19 maart uitgeroepen tot Dag van de Serengeti. Bedoeling is dat de hele wereld wakker geschud wordt zodat de politiek onder het toeziend oog van een paar miljard mensen met gezond verstand, niets anders kan dan afzien van het verwoestende plan.

Hierbij reken ik ook op uw steun maar dat had u vast al door...