OVERZICHT. Koekelberg kwam meermaals in opspraak
Foto: bdw
De ontslagnemende politiebaas Fernand Koekelberg lag de voorbije twee weken fel onder vuur naar aanleiding van de reis naar Qatar die hij en zijn secretaresse Sylvie Ricour vorig jaar maakten. Maar ook voor die reis was de commissaris-generaal niet onomstreden.

Sinds Koekelberg, die algemeen beschouwd wordt als de architect van de politiehervorming, in maart 2007 benoemd werd tot commissaris-generaal van de federale politie kwam hij regelmatig op negatieve wijze in het nieuws.

Een eerste keer gebeurde dat na de opvallende promoties van zijn secretaressen Sylvie Ricour en Anja Savonet. Onwettig, vond het comité P, dat de politie controleert. De twee vrouwen werden tijdelijk geschorst door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Alle procedures tegen Koekelberg zouden evenwel op niets uitdraaien.

De zaak deed wel heel wat stof opwaaien en leidde zelfs tot het uit der rekken halen van het weekblad Humo, na een satirische fotomontage in de rubriek ‘Het gat van de wereld’.

Chantage

Later kreeg Koekelberg het nog aan de stok met minister van Binnenlandse zaken Guido De Padt, die vermoedde dat de politiebaas hem wilde chanteren met een anonieme klacht. De tuchtoverheid nam daarop enkele bevoegdheden van Koekelberg af, maar de Raad van State maakte dat ongedaan.

Uiteindelijk besliste Koekelberg zelf zijn ontslag in te dienen naar aanleiding van de commotie die was ontstaan na zijn reis naar Qatar. Hij was naar het land afgezakt om te lobbyen voor een mandaat bij Interpol, maar er werden serieuze vragen gesteld bij de manier waarop dat gebeurde. Concreet werd Koekelberg en Ricour verweten privé-aankopen te hebben gedaan met politiegeld, iets wat de betrokkenen altijd hebben ontkend. Ook lekte uit dat de reis 92.000 euro had gekost, terwijl de Inspectie van Financiën positief advies had gegeven voor een reis van 35.000 euro.

'Budgettaire discipline'

Na een eerste onderzoek concludeerde het Comité P dat Koekelberg formeel niets te verwijten valt. Hij had alle formele regels nageleefd, zo klonk het.

Maar zaterdag raakte bekend dat het Comité een nieuw onderzoek start naar de reis. De concrete aanleiding daarvoor werd niet bekendgemaakt, maar vermoed werd dat het te maken had met het feit dat Koekelberg in 2008 zelf een richtlijn schreef waarin hij alle politiedirecties aanmaande tot 'budgettaire discipline' bij dienstreizen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom liet zondag nog weten dat ze de Algemene Inspectie (AIG) van de politie had gevraagd om de boekhouding van het commissariaat-generaal van de federale politie grondig door te lichten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig