Fernand Koekelberg neemt ontslag
Fernand Koekelberg Foto: BELGA
Fernand Koekelberg (56) neemt ontslag als commissaris generaal van de federale politie. Dat heeft hij zondagavond meegedeeld in een persbericht. Vanaf maandag legt hij zijn mandaat neer. Hij wordt voorlopig vervangen door hoofdcommissaris Paul Van Thielen, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie.

Koekelberg bracht zelf de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie op de hoogte van zijn beslissing om zijn mandaat van commissaris-generaal van de federale politie te beëindigen. Dat gebeurt vanaf maandag 7 maart.

Als reden voor deze beslissing noemt Koekelberg 'de herhaalde aanvallen waar ik in de loop van deze vier jaar van mandaat mee te maken kreeg, waren enerzijds evenveel aantastingen aan mijn eer, anderzijds bleven ze niet zonder impact op het imago van de federale politie'. Bovendien kan hij naar eigen zeggen zijn functies niet meer optimaal uitvoeren.

De functie van commissaris-generaal wordt voorlopig bekleed door hoofdcommissaris Paul Van Thielen, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie die hem gewoonlijk vervangt bij zijn afwezigheid of beletsel.

Qatar

Koekelberg kwam de voorbije dagen meermaals in opspraak over zijn reis naar Qatar. Hij wilde daar zijn kandidatuur voor een topfunctie bij Interpol verdedigen. Eerst lekte uit dat de politiebaas voor die reis enkele dure Delvauxhandtassen had gekocht. 

Toen de prijs van die reis, 100.000 euro, bekendraakte, brak een storm van protest los. De partij N-VA eiste bij monde van kamerlid Ben Weyts het ontslag van de politiebaas. Weyts zwaaide daarvoor met een omzendbrief van Koekelberg zelf, waarin die alle directies van de federale politie aanmaande om voorzichtig te zijn met dienstreizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig