Aalst viert carnaval
De Oilst Bastards, de Aalsterse parodie op de Benidorm Bastards. Foto: BELGA
In Aalst is zondagnamiddag onder een stralende zon de jaarlijkse carnavalsviering op gang geschoten met de 83ste stoet. In de binnenstad vergaapten tienduizenden toeschouwers zich aan een zeventigtal groepen die de Aalsterse satire alle eer aan deden.

Op de eretribunes verwelkomde het Aalsterse schepencollege en een verklede burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) haar partijgenoot Vlaams minister-president Kris Peeters. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke was van de partij, net als Open Vld'ers Herman en Alexander De Croo, Jean-Jacques De Gucht, Sven Gatz en Sas Van Rouveroije, ook Eddy Couckuyt (CD&V) en de Zwalmse burgemeester Bruno Tuybens (SP.A) en verschillende andere regionale politici.

Ook de ambassadeur van Bulgarije en de burgemeester van de Bulgaarse stad Gabrovo waren present. Uittredend premier Yves Leterme, federaal minister Annemie Turtelboom, de Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Freya Van den Bossche en N-VA-voorzitter Bart De Wever verontschuldigden zich, aldus de stad.

De 83ste zondagsstoet vertrok zondagmiddag aan de 1 Meistraat. Op de Grote Markt, het Keizersplein en het Statieplein stonden  tribunes voor meer dan duizend toeschouwers en genodigden, maar de echte carnavalisten en bezoekers stonden met vele tienduizenden langs de straten in de Ajuinenstad.

Prins Carnaval 2011 Kristof De Vos kreeg zaterdagavond de sleutels van het stadhuis tijdens de jaarlijkse carnavalsraadzitting, met ludieke sketches en liedjes waarin niemand gespaard werd. Vrijdag kreeg Aalst overigens het officiële UNESCO-certificaat van opname op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.