Ford Focus kan vanaf 2012 tienduizend bevelen uitvoeren
De nieuwe Ford Focus wordt in 2012 als eerste Europese wagen met SYNC-technologie uitgerust en kan daarmee tienduizend opdrachten herkennen. Dat schrijft The Sunday Times. SYNC is een spraakgestuurde connectiviteits- en infotainmentsysteem dat tegen 2015 in negentien talen in twee miljoen wagens zal worden gebruikt.

Spreken met de wagen wordt de toekomst. Met de opmerking dat een hongergevoel opduikt, somt de wagen onmiddellijk de dichtbijgelegen restaurants op. De computer leidt bestuurders ook naar tankstations wanneer de brandstoftank leeg geraakt en stuurt noodsignalen uit als de bestuurder een verkeersongeval veroorzaakt. Het kan ook antwoorden op vragen van kinderen of de bestemming nog veraf is.

Minder afgeleid

Door het invoeren van spraaktechnologie willen constructeurs dat bestuurders minder afgeleid zijn door het bedienen van knoppen of schermen. Met de technologie kan het klimaatbeheersingssysteem worden bediend, de audio- en entertainmentfuncties, het navigatiesysteem en via ingebouwde USB-poorten zijn er aansluitingen voor mp3-spelers, SD-kaarten, RCA voor audio en video, en bluetooth voor handenvrij bellen.

Voorts kan SYNC van de wagen een mobiele WiFi-hotspot maken voor vijf internetgebruikers tegelijkertijd.

Concurrenten staan minder ver

De SYNC-technologie kan tienduizend opdrachten herkennen in negentien verschillende talen, waaronder het Nederlands. Andere constructeurs zijn ook bezig met een dergelijke technologie, al staan die niet zo ver, merkt de krant op. Het is wel afwachten of het systeem aan de slag kan met accenten van gebruikers.