Tijdens de traditionele vissershulde in Heist die aan het carnaval vooraf gaat, heeft waarnemend burgemeester Maxim Willems (Gemeentebelangen) van Knokke-Heist de directie van de Vlaamse Visveiling opgeroepen om weerwerk te bieden aan de Oostendse politici en lobbyisten om de visserij daar te centraliseren. Knokke-Heist vreest dat daardoor de activiteit in Zeebrugge op termijn zou worden afgebouwd.

Knokke-Heist volgt de evolutie van de Vlaamse visserijsector van nabij. De kustgemeente huisvest veel reders, vissers en werknemers uit de visverwerkende bedrijven. Een afbouw van de visserij in Zeebrugge zou dan ook zwaar aankomen.

'Het is hoopvol dat er in 2010 weer meer vis is aangevoerd in Zeebrugge en dat de visprijs stijgt tegenover het crisisjaar 2009', zei Willems.

'De fusie van de Zeebrugse en Oostendse visveiling tot Vlaamse Visveiling moet de toekomst van de sector veilig stellen. We hopen dat Zeebrugge nu meer weerwerk zal kunnen bieden ten aanzien van de Oostendse politici en lobbyisten. Wij hebben ons met het leegzuigen van het bloeiende visserijonderwijs in Heist al een keer laten vangen, maar dat zal geen tweede keer gebeuren.'

Tijdens de hulde aan het vissersmonument op de zeedijk werden bloemen neergelegd voor alle vissers die op zee hun leven lieten. Speciaal voor de bemanning van de N28 Mooie Meid die deze week verging, werd de Last Post geblazen.