N-VA staat alleen met ultimatum
Foto: mhb
Het ultimatum van N-VA-kamerfractieleider Jan Jambon dat er tegen eind april een nieuwe regering moet zijn, wordt unaniem verworpen. Dat bleek zondagmorgen opnieuw in het VRT-programma De Zevende Dag.

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) verdedigde de uitspraak van zijn partijgenoot. Jambon heeft geen ultimatum gesteld maar gewoon een vaststelling gedaan, zei Muyters. Naast de communautaire onderhandelingen moet er ook gewerkt worden aan een meerjarenbegroting.

Muyters herhaalde dat de regering in lopende zaken geen meerjarenbegroting kan opstellen, iets wat eerder in het programma tegensproken werd door premier Yves Leterme. Die zegt dat de uittredende regering dit wel degelijk kan doen. Ook voor John Crombez kan een regering in lopende zaken dit doen.

Zenuwachtig

De uitval van Jambon is voor uittredend minister Stefaan De Clerck (CD&V) en Stefaan Van Hecke (Groen! ) een teken van de zenuwachtigheid binnen de N-VA, onder meer naar aanleiding van de wisselmeerderheden waarmee in de Kamer gestemd wordt. 

Voor uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) zal een eenzijdig ultimatum niet zal helpen. Ze herhaalde dat voor haar partij zowel communautaire als socio-economische onderhandelingen moeten gevoerd worden. Op communautair vlak zal het volgens haar niet volstaan om drie of vijf komma's aan bestaande teksten te veranderen.