De Airbus die zondagmorgen vanop de militaire luchthaven van Melsbroek is vertrokken om vluchtelingen aan de grens tussen Tunesië en Libië te repatriëren, is om 14 uur aangekomen in Djerba.

Het toestel zal vanaf maandag worden ingezet om vluchtelingen vanuit de grensstreek naar Egypte te repatriëren. Het is evenwel niet uitgesloten dat in de loop van volgende week nog andere bestemmingen worden aangedaan. Er bestaat immers ook een behoefte om mensen naar Mali, Tsjaad, Bangladesh en Vietnam te brengen, licht luitenant-kolonel-vlieger Patrick Mollet uit.

Alles samen gaan twee bemanningen ter plaatse, samen goed voor achttien personen. De Airbus kan tot twee repatriëringsmissies per dag afwerken van telkens 250 passagiers. In totaal zou het toestel tot 2.500 vluchtelingen kunnen evacueren. Normaal gezien keert het vliegtuig vrijdagnacht terug naar ons land.

België antwoordt met het inzetten van een legervliegtuig op een vraag van de Europese Unie. Die wil hulp bieden aan het vluchtelingendrama in Libië. Vluchtelingen staken massaal de grens met Tunesië over, maar daar dreigen chaos en epidemieën. De coördinatie van de missie is in handen van de VN-vluchtelingenorganisatie.