Jaarlijks zo'n 7.700 ongevallen met fietsers in België
Foto: © Vanderjeugd Emanuel
In 2008 vonden er zo'n 7.700 ongevallen (7.696) met fietsers plaats op de Belgische wegen. Daarbij raakten 8.122 fietsers gewond. Voor 86 fietsers liep het ongeval fataal af, terwijl respectievelijk 905 en 7.131 fietsers zwaar- en lichtgewond raakten. Dat meldt Open VLD-senator Guido De Padt zondag op basis van het antwoord op twee schriftelijke vragen aan staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).

Het gaat om de meest recente cijfers. Tussen 2005 en 2007 werden gelijkaardige cijfers opgetekend.

Uit onderzoek blijkt dat dertig tot vijftig procent van de fietsers die zwaargewond raken bij een ongeval, een hoofdletsel oploopt. De senioren zijn meer vertegenwoordigd naarmate de ernst van de verwondingen toeneemt.

Inzetten op fietshelmen

Volgens De Padt kunnen oplossingen worden gezocht bij gedragsverandering door sensibilisering, infrastructuuraanpassingen en vernieuwingen aan wagens waarbij de botsvriendelijkheid van wagens kan worden verbeterd - door gebruik van zachte materialen en fietsairbags - en veiligheidstechnologieën ingebouwd.

Dat alles is volgens de senator nodig omdat, als heel wat korte verplaatsingen met de fiets afgelegd zouden worden, die aantallen naar alle verwachtingen nog zouden toenemen. Ook moet het beleid inzetten op het gebruik van fietshelmen.

Fietsvriendelijk beleid

'Het stimuleren van energievriendelijke verplaatsingen zoals te voet en met de fiets, zal dus moeten worden geflankeerd door een fietsvriendelijk beleid met aandacht voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers', dixit De Padt.

'In de eerste plaats kunnen ongevallen zoveel als mogelijk vermeden worden, maar in tweede instantie moeten oplossingen gezocht worden om de gevolgen van ongevallen zoveel als mogelijk te verzachten.'