Turtelboom onderzoekt boekhouding politie
Foto: belga
Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) wil een grondige doorlichting van de boekhouding van het commissariaat-generaal van de federale politie. Ze wil voorkomen dat er nog meer lijken uit de kast vallen. Dat meldt Het Nieuwsblad op Zondag.

 Turtelboom is de financiële verrassingen vanuit het commissariaat-generaal van de federale politie beu. Daarom vraagt ze de algemene inspectie van de politie om de boekhouding ‘volledig en grondig' door te lichten. Op die manier wil ze nagaan of politiebaas Fernand Koekelberg de jongste jaren onverantwoorde uitgaven heeft gedaan. De beslissing komt er na de heisa over de dure Qatar-reis van eind vorig jaar. Koekelberg trok toen met een delegatie van zes medewerkers naar de algemene vergadering van Interpol in Qatar om er te lobbyen voor een prestigieuze topfunctie. Deze week raakte bekend dat de reis 92.000 euro kostte.

Vrijdag vroeg Turtelboom ook al aan het Comité P om die Qatar-reis grondig tegen het licht te houden. Haar actie op meerdere fronten wijst erop dat ze voor eens en voor altijd komaf wil maken met het probleem-Koekelberg.

Vraag daarbij is wat er moet gebeuren met Sylvie Ricour, de vertrouwelinge van Koekelberg. De politiebaas heeft vanuit de omgeving van Turtelboom de nadrukkelijke raad gekregen zijn kabinet te herschikken. Lees: hij moet afscheid nemen van zijn ‘rechterhand' Ricour, voor wie hij een grote loyauteit voelt. Dat terwijl die volgens hem geen enkele fout heeft gemaakt.