Ierse coalitie heeft regeerakkoord
Foto: epa
Tien dagen na de Ierse stembusgang zijn de leiders van het centrumconservatieve Fine Gael en het linkse Labour, Enda Kenny en Eamon Gilmore, het eens geworden over een coalitieakkoord. Dat meldt de Ierse radio RTE zondag in de vroege ochtend.

Volgens RTE toonde kandidaat-premier Kenny zich tevreden dat een akkoord bereikt is. Er moeten nog enkele details uitgewerkt worden, vooraleer het akkoord in de loop van de dag voorgesteld wordt aan beide partijen. De onderhandelingen duurden tot zondag in de vroege uren.

Volgens Labour-leider Gilmore werd een akkoord bereikt over alle thema's. De leider van de socialistische partij zal het partijcongres adviseren het coalitieakkoord aan te nemen. Details over het akkoord gaf hij niet.

Vorige week vrijdag keerden de Ieren massaal de rug naar Fianna Fail, de centrumpartij van aftredend premier Brian Cowen. Die zakte tot 20 zetels in het parlement. Fine Gael won 76 zitjes, Labour 37.

Met 112 van de 166 parlementsleden van het lagerhuis hebben ze een comfortabele meerderheid. Het links-nationalistische Sinn Fein boekte met 13 zetels het beste resultaat ooit in Ierland.