President Jemen wil niet opstappen
De Jemenitische president Ali Abdallah Saleh Foto: rtr
De Jemenitische president Ali Abdallah Saleh heeft een oppositievoorstel verworpen om te vertrekken. Hij herhaalt dat hij tot het einde van zijn mandaat in 2013 zal aanblijven.

Het voorstel van de oppositie voorzag een vertrek van de president voor eind 2011.
Het regime van Saleh, die al 32 jaar aan de macht is, ligt al sinds eind januari onder vuur. In steden doorheen het land werden al verschillende betogingen georganiseerd.

'Een vreedzame overdracht van macht kan niet gebeuren via chaos, maar wel via verkiezingen zodat het volk kan kiezen wie men als leider wil', luidt het in een persbericht. Een woordvoerder liet weten dat de president zich niet kandidaat zal stellen voor een nieuwe mandaat.

Aanslagen

Bij een aanslag in het oosten van Jemen zijn zondag vier soldaten om het leven gekomen. Bij twee andere aanslagen in het zuiden van het land lieten twee kolonels het leven. De aanslagen worden toegeschreven aan Al-Qaeda, zo melden lokale verantwoordelijken.

 

In Maareb, op zo'n 173 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sanaa, openden onbekenden het vuur op vier leden van de republikeinse garde. De vier bevonden zich aan boord van een legervoertuig en werden op slag gedood.

In Zinjibar, in de provincie Abyane in het zuiden van het land, werd een kolonel van de inlichtingendienst 'gedood door twee leden van Al-Qaeda'. Twee mannen op een motorfiets openden het vuur op de officier die op het moment van de aanslag inkopen deed op de markt.

In de zuidelijke provincie Hadramout werd een tweede kolonel gedood door vermoedelijke leden van Al-Qaeda, aldus getuigen. Het slachtoffer werd doodgeschoten tijdens een bezoek aan een restaurant.