Che's reisgenoot uit 'Motorcycle Diaries' overleden
Granado poseert met de Mexicaanse acteur Gael Garcia Foto: Reuters
De Argentijnse biochemicus Alberto Granado, die Ernesto Che Guevara vergezelde toen die in de jaren 50 door verschillende Latijns-Amerikaanse landen reisde met een motorfiets, is zaterdag overleden in Havana. Granado was 88 jaar. Dat bericht de plaatselijke televisie.

'Vanmorgen, op 88-jarige leeftijd, is onze kameraad Alberto Granado onverwacht overleden. Hij was de onafscheidelijke vriend van commandant Ernesto Guevara', aldus het communiqué dat voorgelezen werd op televisie.

Het stoffelijke overschot van Granado kon zaterdag in een crematorium in Havana gegroet worden. Later wordt het gecremeerd en - naar de wil van Granado - uitgestrooid in Argentinië, Cuba en Venezuela.

El Petiso

Granado vestigde zich in maart 1961 in Cuba. Volgens Havana droeg de 'trouwe vriend van Cuba' bij tot de vorming van vele gezondheidswerkers en genetici. 'El Petiso' - de kleine, zoals hij genoemd werd door Che - reisde meer dan zes maanden met de 'commandante'. De Braziliaanse regisseur Walter Salles maakte er een film over, 'Motorcycle Diaries', die een Oscar won in 2005.

'We kwamen goed overeen als we praatten over politiek of over ziektes', zei Granado enkele jaren geleden in een interview over de vriendschap met Che. 'We redeneerden bijna altijd op vrijwel dezelfde manier. We leken nog het meest op elkaar in onze reactie op wat ons niet beviel.'