Een 'kleine groep Britse diplomaten' die in de stad Benghazi, in het oosten van Libië, was 'om contact te leggen met de oppositie', heeft het land verlaten 'nadat ze problemen hebben gekend'. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond meegedeeld. De problemen, aldus het communiqué van minister William Hague, 'zijn op bevredigende manier opgelost'.

Eerder zondag had een woordvoerder van de Libische oppositie Britse krantenberichten bevestigd over de arrestatie in Benghazi en door de oppositie van een Brits diplomaat, vergezeld van militairen van de elite-eenheid SAS. De oppositie maakte zondagavond nogmaals duidelijk dat zij heeft 'geweigerd' met de Britten te praten, dit omdat zij 'het land niet op legale wijze waren binnengekomen'.

Er is vermoedelijk nog een andere reden voor die weigering: mocht de oppositie van de Nationale Raad op een of andere wijze gelinkt kunnen worden aan directe Westerse steun, dan dreigt zij haar sympathie bij de achterban en in de Arabische wereld kwijt te spelen. De voorbije week heeft de oppositie meermaals duidelijk gemaakt Libië zelf van het regime van Moammar Kadhafi te zullen bevrijden, zonder militaire steun van de Britten, Amerikanen of Navo-troepen.

Hague had bij het begin van de opstand reeds voor een verrassing gezorgd door 'uit goede bron' te hebben vernomen dat Kadhafi op de vlucht was geslagen en op weg was naar Venezuela.

'Nederlandse piloten zijn gevangenen'

Kadhafi heeft in een interview gezegd dat hij de drie piloten van de Nederlandse helikopter die in Libië worden vastgehouden, beschouwt als gevangenen. 'We hebben een Nederlandse helikopter tegengehouden die in Libië was geland zonder toelating', zegt hij in het Franse magazine Le Journal du Dimanche. Nadat hem gevraagd wordt of hij de drie Nederlandse militairen beschouwt als gevangenen, zegt hij: 'Ja, dat is normaal.'

Een zin daarvoor had de Libische leider nog gefulmineerd tegen de buitenlandse interventies. 'Ik weet dat er semi-officiële contacten zijn tussen de Britten - maar ook andere Europeanen - en mensen uit Benghazi.' Benghazi is de op een na grootste stad van het land en in handen van de opstandelingen. Kadhafi brengt de Nederlanders dus in verband met die interventies.