Het is onduidelijk hoe de gevechten lopen in Libië. Bij felle gevechten tussen Kadhafi-getrouwen en opstandelingen zouden volgens getuigen heel wat burgerslachtoffers gevallen zijn.

In Libië woedt de strijd onverminderd voort, onder meer in de kustplaatsen Ben Jawad, Ras Lanuf en Misrata. Het regime van kolonel Kadhafi zegt dat het de controle over sommige steden heroverd heeft, maar de opstandelingen ontkennen dat. In Tripoli is zondag geweervuur uitgebroken.

Bij gewelddadige confrontaties tussen opstandelingen en aanhangers van het regime zijn in Ben Jawad, zo'n 100 kilometer ten oosten van de stad Sidra, twee mensen om het leven gekomen. Een dertigtal anderen raakten gewond, waarvan er zich drie in kritieke toestand bevinden. De opstandelingen zouden zich daar hebben teruggetrokken uit de stad.

Ondertussen zijn troepen loyaal aan Kadhafi aan een offensief in Misrata begonnen, op zo'n 150 kilometer ten oosten van Tripoli. Het centrum van de stad wordt er onder vuur genomen.

Ook in de oostelijke oliestad Ras Lanuf wordt er hevig strijd gevoerd. Volgens journalisten werd de stad getroffen door luchtaanvallen uitgevoerd door troepen loyaal aan kolonel Kadhafi.

Schoten in Tripoli

In Tripoli is zondag hevig geweervuur uitgebroken. De Libische autoriteiten hebben het over 'vreugdegeschut' omdat het regime van kolonel Kadhafi de controle over verschillende steden zou hebben overgenomen. 

Vanwaar de schoten komen of welke partij het vuur opende, is niet duidelijk. Volgens de BBC zijn de schoten overal in de stad te horen. Inwoners meldden dat ook in de luchthavenbuurt geschoten wordt. Volgens de BBC gaat het om het zwaarste vuurgevecht in Tripoli sinds de start van de opstand tegen het regime van kolonel Moammar Kadhafi.

Volgens de autoriteiten gaat het echter om 'vreugdegeschut' omdat het regime van kolonel Kadhafi de controle over verschillende steden zou hebben overgenomen. Dat nieuws wordt echter ontkend door de opstandelingen.

Al-Qaeda

De autoriteiten verklaarden eerder dat de steden Ras Lanuf (oosten), Misrata (westen) en Tobruk (oosten) opnieuw in handen van het regime waren. 'Het zijn schoten van vreugde, aangezien we tegen Al-Qaeda vechten. We hebben gewonnen, Al-Qaeda is vertrokken', zo luidt het bij een soldaat. Kadhafi heeft de verantwoordelijkheid van de opstand al verschillende keren toegeschreven aan de extremistische organisatie.

De opstandelingen betwisten zondag de overname van de oostelijke stad Tobruk door troepen loyaal aan Kadhafi. 'De informatie is niet correct. De regio van Ajdabiya tot aan de Egyptische grens staat onder onze controle', aldus Fateh Faraj, een van de opstandelingen in Tobruk. Volgens Faraj is de situatie kalm en gebeurt er 'absoluut niets'.