N-VA: 'Eind april een regering, of we stappen op'
Foto: thomas vanhaute
'Ofwel is er binnen twee maanden een akkoord over de staatshervorming, BHV en Brussel, ofwel verlaten wij de onderhandelingstafel.' Dat zei Jan Jambon (N-VA) zaterdag in de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het gaat niet om een datum die de N-VA oplegt, verduidelijkte kamerfractieleider Jambon. 'Het is gewoon een 'feitelijke deadline'. België moet tegen eind april bij Europa zijn meerjarenbegroting indienen. Een regering in lopende zaken kan dat niet doen, aldus de N-VA. En dus moet er tegen dan een volwaardige regering komen.

Bovendien moet ons land tegen dan ook aangeven hoe het de Europese 2020-doelstellingen wil bereiken, die de economie van de Europese Unie moeten doen heropleven.

Geen geheim

Dat die deadline van eind april er zit aan te komen, is overigens geen geheim, zei Jambon. 'Iedereen in de Wetstraat weet dat die timing er is. Iemand moet de eerste zijn om het ook te zeggen', aldus Jambon zaterdagmorgen op VRT-radio.

Op de vraag of N-VA dan nog mee aan de onderhandelingstafel zit, is niet aan de orde. 'Wanneer de meerjarenbegroting bij Europa is ingediend, is er geen onderhandelingstafel meer. Op dat moment zijn er alleen nog regeringspartijen en oppositie.'

N-VA blijft bereid zijn verantwoordelijkheid op te nemen, maar dan moet er ook een akkoord zijn over een staatshervorming en de splitsing van BHV. 'Is dat er niet, dan zal de N-VA de nieuwe regering haar vertrouwen niet geven', zei Jambon. 'Vertrekt er toch een meerderheid zonder ons, dan beschouwen wij de onderhandelingen als afgelopen.'