Fernand Koekelberg blijft ondanks de verontwaardiging over zijn buitensporige lobbyreis gewoon zitten. En dat is niet voor het eerst. De omstreden politiebaas is een overlever.

Liefst drie Open VLD-ministers hadden het al aan de stok met Koekelberg.

Eerst probeerde Patrick Dewael Fernand Koekelberg een blaam te geven na de ophefmakende superpromotie van zijn twee secretaresses, de zogenaamde 'canapébenoemingen'. Tevergeefs. Raad van State schortte de tuchtprocedure op, de twee secretaresses mochten hun loon behouden.

Ook zijn opvolger Guido De Padt en Karel De Gucht haalden bakzeil na een zaak van vermeende chantage. Het onafhankelijke Comité P, zeg maar: de politie van de politie, waste Koekelberg helemaal wit.

Gewaarschuwd

Minister Annemie Turtelboom is dus gewaarschuwd. Haar grote probleem is dat ze juridisch geen poot heeft om op te staan. Vrijdag herbevestigde het Comité P in een brief dat Koekelberg met zijn buitensporige lobbyreis formeel geen enkele regel overtreden had. Eerder had het dat ook al eens geschreven in een rapport.

Daar kan misschien verandering in komen want zaterdag kondigde het Comité P een bijkomend onderzoek aan. Aanleiding daarvoor zou Koekelbergs omzendbrief uit 2008 zijn, waarin hij zijn troepen aanmaande tot 'budgettaire discipline' bij dienstreizen. Een richtlijn die hij zelf overtrad. N-VA eiste op basis van die nieuwe informatie Koekelbergs ontslag. Maar of het Comité P die redenering zal volgen, is zeer de vraag.

Boekje te buiten?

Is Fernand Koekelberg zijn boekje te buiten gegaan? 'Deontologisch: absoluut', zegt Turtelboom. 'Maar de vraag is of dat ook juridisch zo is. Ik heb het Comité P gevraagd dat te onderzoeken. Zolang dat onderzoek loopt, geef ik liever geen verdere commentaar. Wat ben ik met stoere verklaringen, als die binnen twee weken totaal ongegrond blijken?'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig