Het Comité P, dat de politie controleert, start een nieuw onderzoek naar de controversiële dienstreis van politiebaas Fernand Koekelberg naar Qatar.

'Tot nu hebben we alleen de feiten en de informatie onderzocht die we kregen via een anonieme brief', verduidelijkt Bart Van Lijsebeth, de voorzitter van het Comité P, zaterdag aan De Tijd.

Na dat summiere onderzoek concludeerde het Comité P dat Koekelberg formeel niets te verwijten valt. Hij had alle formele regels nageleefd. Dat stond ook in een kort verslag aan het parlement en aan minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

Bijkomend onderzoek

'Maar nu zullen we bijkomende verificaties doen en daarover zullen we opnieuw verslag uitbrengen bij onze begeleidingscommissie in de Kamer', zegt Van Lijsebeth. Wat de aanleiding is voor het verdere onderzoek laat het Comité P niet weten.

Premier Yves Leterme (CD&V) veroordeelde vrijdag het gedrag van Koekelberg. De N-VA vraagt zelfs zijn ontslag. Maar minister Turtelboom kan alleen optreden als de commissaris-generaal formeel de regels heeft overtreden. Anders kan alleen Koekelberg zijn fout inzien en opstappen.

Veel te duur

Volgens De Morgen had Koekelberg van de inspectie financiën de toestemming gekregen om 35.000 euro e besteden aan de lobbyreis naar Qatar. Hij heeft dus veel meer geld uitgegeven dan toegestaan, concludeert de krant.

Klopt niet, klinkt het bij de federale politie. 'Koekelberg had toestemming gekregen om 35.000 euro  te besteden aan de receptie in Qatar'. Over de reis zelf had hij geen toestemming van de inspectie financiën nodig.

Die hele reis kostte uiteindelijk 92.000 euro, daarbij inbegrepen de 35.000 euro voor de receptie.

Koekelberg ging in Qatar lobbyen voor een hoge functie bij de internationale politieorganisatie Interpol. Aan hotels en vliegtuigtickets alleen al werd 40.000 euro gespendeerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in