CD&V: 'Beke heeft geen deadline'
Servais Verherstraeten Foto: bdw
CD&V is niet onder de indruk van de deadline die N-VA aan onderhandelaar Wouter Beke oplegt om een nieuwe regering te vormen. 'Er is geen timing', zegt Servais Verherstraeten. Ook SP.A vindt dat Beke tijd moet krijgen om zijn opdracht te doen, terwijil Groen! toch enige zenuwachtigheid bespeurt bij N-VA.

CD&V gaat niet akkoord met de uitspraken van N-VA'er Jan Jambon. Die zegt dat er eind april een nieuwe regering moet zijn, anders doet N-VA niet meer mee. 'Wouter Beke kreeg van de koning een opdracht zonder timing', zegt kamerfractieleider Verherstraeten op VRT-radio. 'Beke heeft afspraken gemaakt met Elio Di Rupo en Bart De Wever en daarbij is geen timing voorzien.'

Verherstraeten vindt Jambons uitspraken dan ook onjuist. Volgens Verherstraeten is geen nieuwe regering nodig om de meerjarenbegroting op te stellen. 'Als er eind april geen nieuwe regering is, moet de huidige regering de begroting maar stemmen', klinkt het.

SP.A: 'Beke moet tijd krijgen'

De SP.A wil niet weten van een deadline in de onderhandelingen over een communautair akkoord en de vorming van een nieuwe federale regering. 'Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke moet de tijd krijgen om zijn werk te kunnen doen en zijn opdracht te vervullen', zegt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.

 Volgens de Vlaamse socialisten ligt er voldoende op tafel om een nieuwe federale regering op de been te brengen. 'Hoe sneller er een regering is, hoe beter. Er is de voorbije maanden al veel werk geleverd en Wouter Beke moet nu zijn werk kunnen doen. Hij moet daarvoor voldoende tijd krijgen', aldus Smet.

Open VLD: 'regering deed het nodige'

De regering van lopende zaken heeft voor de begroting al al het nodige gedaan om tegemoet te komen aan alle verplichtingen van de internationale instellingen. En dat neemt de druk weg van de onderhandelingen over een nieuwe federale regering. Dat zegt minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld).

Het begrotingstekort van België is volgens Vanhengel zelfs lager gezakt en 'we hebben daarvoor goede punten gekregen van de internationale instellingen'.

De Open Vld’er herinnerde eraan dat de ministerraad donderdag het voorontwerp van wet goedkeurde dat de voorlopige kredieten voor april, mei en juni opent. De tekst moet de werking van de openbare diensten verzekeren tijdens de periode van lopende zaken. Eerder stemde de Kamer ook al in met de voorlopige kredieten voor de eerste drie maanden van het jaar.

'Intussen zijn we al gestart met de opmaak van de begroting van 2011 en die willen we eind maart of begin april neerleggen in het parlement. Dat is nodig voor het meerjarentraject', aldus de vicepremier. Vanhengel voegt eraan toe dat het federale niveau ook in debat moet treden met Vlaanderen, Wallonië en Brussel in het kader van de meerjarenbegroting.

Groen: 'deadlines leiden tot negatieve dynamiek'

Groen! verbaast zich zaterdag over de straffe verklaringen van Jan Jambon (N-VA). 'Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke riep op tot discretie. Voor Groen! is het duidelijk dat er nu opnieuw een periode aanbreekt van discreet en intensief onderhandelen, na de afkoelingsperiode onder Didier Reynders', zegt voorzitter Wouter Van Besien.

Het verbaast Van Besien dat de N-VA dit nu doorkruist met straffe verklaringen over deadlines. 'Iedereen weet toch dat eenzijdig deadlines afkondigen, leidt tot een negatieve dynamiek en de zaken niet vooruithelpt. Blijkbaar is er wat zenuwachtigheid bij N-VA nu CD&V de leiding neemt in de onderhandelingen en er in het parlement wetsvoorstellen worden goedgekeurd waar N-VA het niet mee eens is', aldus de Groen!-voorzitter.

De Vlaamse groenen dringen erop aan dat er nu vooral snel en discreet werk wordt gemaakt om een compromis te sluiten voor een grote, sociale staatshervorming. 'De volgende dagen en weken moet er een versnelling hoger worden geschakeld. Alle puzzelstukken liggen op tafel. Wouter Beke moet nu met de juiste stukken de puzzel afwerken. Groen! zal, samen met Ecolo, actief meewerken en oplossingen blijven zoeken voor de huidige impasse', luidt het.