Op de Libische staatstelevisie is Nederland van spionage beschuldigd. De marinehelikopter wilde spionnen droppen of oppikken, werd gezegd in beelden die vrijdag te zien waren in het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Ook werd er in de uitzending gesproken van samenzwering.

De drie bemanningsleden zitten sinds zondag vast in Libië. Ze werden opgepakt nadat ze in de buurt van de Libische stad Sirte waren geland met een Lynxhelikopter om twee evacués op te halen, onder wie een Nederlander. De helikopter was opgestegen van het fregat Hr. Ms. Tromp, dat sinds een week voor de kust van Libië ligt.

In antwoord op de vraag of er sprake zou zijn van spionage, antwoordde een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdagavond dat het om een 'consulaire evacuatie-operatie' ging.

'Onze mond houden'

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) maakte vrijdag na afloop van de ministerraad duidelijk 'dat het beter is dat we onze mond erover houden' om de veiligheid van het drietal niet in gevaar te brengen. Sinds afgelopen zondag is er volgens de premier 'intensief diplomatiek verkeer'.