Troepen Kadhafi richten bloedbad aan in Al-Zawiya
Foto: ds-infokaart
De troepen van de Libische leider Moammar Kadhafi hebben in de stad Al-Zawiya een waar 'bloedbad' aangericht. Dat vertelt een arts uit de stad aan het Franse persbureau AFP.

Er werd zaterdag de hele dag zwaar gevochten om de havenstad Al-Zawiya. Troepen van Kadhafi hebben herhaaldelijk geprobeerd om de stad het veroveren. Ze trokken met tanks de stad binnen, en openden het vuur op de woningen in de stad, vertellen ooggetuigen.

Volgens een arts in de stad, hebben die troepen een waar bloedbad aangericht. 'Ze hebben veel mensen gedood, onder wie mijn dochter', aldus de arts.

Ook andere ooggetuigen maken melding van soldaten die op de huizen van  burgers schieten.

Mortieren

Zaterdagvoormiddag braken de troepen met zware mortieren en machinegeweren door de verdedigingsposten van de opstandelingen. Tanks doken op in het centrum van de stad en de regeringstroepen bezetten sommige gebouwen.

De opstandelingen verweren zich echter fel en zouden de troepen uit het centrum van teruggedrongen hebben, meldt een getuige aan BBC.

Ontploffingen

In de stad zijn geweerschoten en ontploffingen te horen. Overheidsgebouwen en huizen zijn beschadigd. Er worden verschillende branden gemeld en sluipschutters zouden schieten op iedereen die zich uit zijn huis waagt.

De gevechten nabij Al-Zawiya startten vrijdag toen veiligheidstroepen de controle over de stad wilden veroveren, een bolwerk van opstandelingen zo'n 50 kilometer ten westen van Tripoli. Daarbij zouden al tientallen doden gevallen zijn. Beide zijden claimen de controle over de stad.

Munitiedepot

Minstens 27 personen zijn om het leven gekomen bij twee explosies die vrijdag een wapendepot nabij Benghazi hebben vernietigd. Dat is vernomen uit ziekenhuisbronnen. Benghazi, in het oosten van Libië, is een bolwerk van opstandelingen.

De oorzaak van de dubbele explosie nabij Benghazi is nog niet bekend. 'We weten nog altijd niet met zekerheid of het om sabotage, een ongeval of een luchtaanval gaat - niemand heeft een vliegtuig gezien', zegt Mustafa Gheriani, de woordvoerder van de Nationale Raad. Volgens hem bevonden zich ongeveer 40 personen in het gebouw. De dodentol kan dus nog oplopen.

Opstandelingen controleren Ras Lanuf

Libische opstandelingen hebben intussen de controle overgenomen over Ras Lanuf, een strategische oliestad in het oosten van Libië, zo deelden ze vrijdagavond mee. Overdag was het tot zware gevechten gekomen met soldaten van kolonel Moammar Kadhafi.

Een AFP-journalist zag de rebellen aan de buitenzijde van het complex van Harouge Oil Operations, van militaire kazernes en van het politiestation. Wel kon de journalist voorlopig niet bevestigen dat de rebellen ook alle residentiële zones controleren. 'We hebben hun kazernes', zei een van de rebellen, Saleh Sultan. De rebellen gaan nu met de 'fijne kam' door de residentiële zones om aanhangers van Kadhafi op te sporen, klonk het.

Ras Lanuf is de laatste stad op weg naar Sirte, de thuisbasis van Kadhafi.