Op dit moment mogen bijna 300.000 Belgen zonder autogordel rijden. Veel te veel, zeker in vergelijking met de buurlanden, vindt staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). Hij legt de laatste hand aan een ingekorte lijst met terechte aandoeningen zodat het aantal personen met ’gordelallergie’ ernstig wordt beperkt, zo schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Tussen 1975 en 2007 kregen 300.000 Belgen een vrijstelling. Liefst 250.000 daarvan zijn geldig voor onbepaalde duur. Sinds 2008 is het aantal toekenningen aan het zakken, maar nog steeds komen er jaarlijks meer dan 3.500 personen bij. In Nederland zijn er dat amper 500.

Om de gordelziekte in te dijken, leggen artsen die de rijgeschiktheid beoordelen momenteel de laatste hand aan een gelimititeerde lijst met een tiental aandoeningen. Het gaat onder meer om problemen met ribben, longen en het strottenhoofd.

"Op iets langere termijn moeten we voor elke nieuwe aanvrager eerst een uitgebreid medisch dossier ontvangen. Dat moet staven waarom het medisch noodzakelijk is om zonder gordel te rijden en pas dan kennen we een attest toe voor een periode van 5 jaar", aldus kabinetswoordvoerder Jan Pauwels.

Levenslange vrijstellingen zijn verleden tijd. De bestaande attesten blijven wel geldig, al was het de bedoeling ook die te herbekijken.