Twitteraars palmen kabinet minister Q in
Foto: Marjan Kegels
Vincent van Quickenborne (Open VLD), ontslagnemend minister van Economie en notoir twitteraar, lokte meer dan honderd twitterati naar zijn kabinet voor zijn allereerste 'twunch'. Dat woord is een samentrekking van twitter en lunch, en de middag werd door een twitteraar treffend omschreven als 'het bal van de burgemeester 2.0'.

En dat was het ook zo'n beetje. Van Quickenborne nodigde via twitter zowat heel twitterend België uit, om op zijn kabinet te komen debatteren over de overheid van de toekomst. Maar het was toch vooral een kans voor vele twitteraars om eens op het ministrieel kabinet over de vloer de komen en handjes te schudden met de minister.

Opdracht geslaagd. De bovenste verdieping van het kabinet zat gezellig vol, en het publiek luisterde geïnteresseerd naar enkele uiteenzettingen: De overheid moet twitteren. Ze moet gegevens beschikbaar maken voor het brede publiek en ze moet de sprong maken naar online-diensten zoals Gmail. Het ging er bij het publiek in als zoete koek.

Het waren dan ook vooral technische profielen die naar het kabinet waren afgezakt. Enkelen van hen waren sterk onder de indruk van de presentatie van enkele overheidinstellingen, die kwamen tonen hoe zij technologisch 'mee' zijn. Door twitteren, telewerken en flexworking. 'Ik sta er toch echt van te kijken. Ik wist niet dat de overheid met zo'n moderne dingen bezig was,' zegt een aanwezige twitteraar.

Van Quickenborne ontpopte zich ondertussen als een vlotte ceremoniemeester die grappen en catchy quotes aan mekaar rijfde. Zijn moderne overheid, 'Opengov 2.0', zou alles veranderen. 'Mensen zullen zeggen: 'ik ben blij dat ik voor zo'n overheid belastingen betaal!''

En zo actief als de aanwezigen op twitter zijn, zo verlegen waren ze bij de vragensessie. Van Quickenborne: 'Op twitter hebben ze allemaal veel te zeggen, maar hier is het niets, hé!'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in