CD&V-voorzitter Wouter Beke is de volgende die door de koning het veld wordt ingestuurd. Hij gaat de komende weken door het leven als koninklijk onderhandelaar. 'Ik wil het werk voorbereiden van de formateur', zei Beke zelf na zijn bezoek aan de koning.

Albert II heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke vanmiddag ontvangen op het kasteel in Laken. Hij heeft Beke belast met een onderhandelingsopdracht om een akkoord over de staatshervorming voor te bereiden.

Daarin zal Beke naar eigen zeggen alleen slagen 'als bij alle negen partijen de vaste wil aanwezig is om tot een oplossing te komen'. Opvallend: Beke heeft het over negen partijen. Niemand valt dus al bij voorbaat uit de boot. 

Discretie, vertrouwen en verantwoordelijkheid

Over een vaste termijn is er bij Beke, in tegenstelling tot bij zijn voorganger informateur Reynders, niet gesproken bij zijn aanstelling. De koninklijk onderhandelaar benadrukt dat hij zijn werk 'de komende weken' in alle discretie, vertrouwen en verantwoordelijkheid wil aanvatten. 

Beke herhaalde dat zijn partij sinds de verkiezingen van 13 juni heeft gezegd dat de staatshervorming en de volgende regering moet worden gesmeed op de as tussen N-VA en PS. 'Ik zal dus bij het uitvoeren van zijn opdracht'initiatieven nemen in bevoorrechte samenspraak met de voorzitters van de twee grootste partijen, N-VA en PS', klinkt het. 

Zijn bedoeling is om het werk van de formateur voor te bereiden, zodat er een communautair akkoord uit de bus kan komen en een volwaardige federale regering op poten gezet kan worden.

Overleg met Reynders 

Morgen donderdag staat er een ontmoeting met MR-vicepremier Reynders op het programma: Beke gaat om 16 uur langs op het kabinet van Financiën om er het verslag dat Reynders maakte van zijn informatieopdracht te bespreken. Het gaat om de enige officiële ontmoeting die morgen op de agenda van de koninklijk onderhandelaar staat.