Koning Albert wacht met nieuwe benoeming
Foto: belga
'Koning Albert heeft nog geen beslissing genomen over het vervolg.' Dat heeft Didier Reynders gezegd na afloop van zijn bemiddelingsopdracht. Hij noemde het nodig en noodzakelijk om weer met alle partijen te onderhandelen.

Reynders was om 16.30 uur naar het paleis getrokken voor een audiëntie bij de koning die uiteindelijk dik twee uur zou duren. Hij maakte in Laken het eindverslag van zijn informatieopdracht aan koning Albert II over. De koning ontsloeg hem daarna van zijn opdracht.

Discreet

Over het vervolg van de onderhandelingen is Reynders erg discreet 'om de onderhandelingen een kans te geven'. Reynders zegt wel dat bij alle gesprekspartners de wil bestaat om te onderhandelen.

Hij sprak zelfs over een onderhandelingsfase met een formateur. 'Of een andere oplossing.'

Kortom: veel duidelijkheid is er niet. Behalve dat Reynders vindt dat er dringend echt moet worden onderhandeld en dat ons land ook dringend een regering nodig heeft.

Maar welke partijen nu moeten onderhandelen, zelfs daarover bestaat geen zekerheid.

Opvolging

Over wie Reynders zal opvolgen, is het koffiedik kijken. CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt het vaakst genoemd. Maar ook de naam van diens partijgenoot Steven Vanackere, minister van Buitenlandse Zaken, valt vaak.

De kans bestaat evenzeer dat de koning een duo aanstelt. In dat geval zou dan ook een Franstalige benoemd worden.

Het is zelfs niet meer zeker dat de koning morgen iemand in het veld stuurt. Mogelijk organiseert de koning in de komende dagen eerst een nieuwe informatieronde met de negen partijvoorzitters (de zeven + de liberalen).

Opdracht 

Didier Reynders kreeg op 2 februari de opdracht te onderzoeken of de politieke wil bestaat om tot een communautair akkoord te komen, met specifieke aandacht voor BHV en de financiering van Brussel, de overdracht van bevoegdheden, hun financiering en responsabilisering en de financiering van de federale staat.

Na een eerste tussentijds verslag op 16 februari, kreeg de MR-vicepremier van de koning twee extra weken om zijn verslag 'te vervolledigen en te preciseren'. Het resultaat daarvan is eerder klein.