Ouders op eerste rij voor proces Kitty Van Nieuwenhuysen
De ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen (links) en haar collega Peter Van Stalle (rechts) Foto: REUTERS
In Brussel is het assisenproces over de roofmoord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen begonnen met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De ouders van Kitty hebben alle vertrouwen in een goede afloop van het proces ook al blijven de drie verdachten elke betrokkenheid ontkennen.

Vooraf werd gevreesd dat de start van het proces al onmiddellijk vertraging zou oplopen door procedures die de advocaten van de verdediging zouden opwerpen. Maar dat gebeurde niet en het proces kon vlot starten met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Die geeft in 96 bladzijden een overzicht van de feiten waarvoor Nourredine Cheikni (31), Galip Kurum (30) en Hassan Iasir (32) terechtstaan, en het gerechtelijk onderzoek.

De ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen verloren hun enige dochter voor haar 24ste verjaardag. Beiden zijn in de zaal aanwezig, net als haar collega Peter Van Stalle en het derde slachtoffer, Ismaël Saccoor (57), en diens echtgenote. De ouders vertelden bij aanvang dat ze ervan overtuigd zijn dat de juiste verdachten voor hen zitten en geloven in een goede afloop. Toch hebben ze gemengde gevoelens bij het proces, 'wat de uitslag ook zal zijn, ons Kitty komt niet terug'.

Ismaël Saccoor verklaarde dat hij nog elke dag denkt aan die fatale ochtend en dat zijn leven volledig ondersteboven gegooid werd.

Verdachten ontkennen

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren kort voor 3 uur in de ochtend van 4 december op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Kitty Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan.

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie de drie verdachten oppakken. Die staan niet alleen terecht voor de schietpartij in Lot maar ook voor de gewelddadig diefstal van de achtergelaten Volvo, in de nacht van 15 op 16 november 2007 in de buurt van Charleroi, en voor de overval op een wisselagent, begin november 2007, eveneens in de omgeving van Charleroi.

Dinsdag worden de verdachten ondervraagd door de voorzitter, dat zal wellicht niet veel tijd in beslag nemen mits ze hun onschuld staande blijven houden. Nochtans zijn er DNA-sporen van hen gevonden, maar hun advocaten verzetten zich tegen de bewijslast daarvan. De drie verdachten zijn geen onbekenden voor het gerecht, ze werden al veroordeeld voor geweldadige overvallen.

Maandagmiddag zal meester Olivier Martins, de advocaat van Galip Kurum, nog een akte van verdediging voorlezen.