Na 21 tv-seizoenen en 273 afleveringen zijn De Kampioenen uitgevoetbald. Zaterdagavond werd de allerlaatste aflevering uitgezonden. Exact 7400 dagen na de eerste aflevering van 6 oktober 1990.

 

FC De Kampioenen eindigde met een groot feest: het huwelijk van Balthasar Boma en Pascaleke. Niet met mekaar natuurlijk. Boma trouwde met Goedele en Pascalleke met Maurice.

In de laatste aflevering dook ook de hoofdactrice uit 'De Kotmadam' op: Katrien Devos speelde de rol van de vrouw van Fernand Costermans, al enkele jaren de gesel van De Kampioenen.

Dat de laatste aflevering is uitgezonden, betekent niet het einde van de reeks. Enerzijds blijft de stripreeks bestaan, anderzijds blijft de VRT de gebeurtenissen rond de caféploeg heruitzenden. Heruitzendingen meegerekend heeft de omroep het programma trouwens al 1351 keer uitgezonden.

Bovendien, tot spijt van wie het benijdt, halen die heruitzendingen nog steeds veel kijkers. De absolute topaflevering werd overigens op 3 december 1995 uitgezonden: meer dan 2 miljoen Vlamingen keken toen.

Het succes van de serie is echt wel ongeëvenaard en hing lange tijd als een molensteen om de hals van de VRT. Want wat de omroep ook probeerde: een echte opvolger voor FC De Kampioenen is nooit gevonden.

Het onwaarschijnlijke succes van FC De Kampioenen begon me te dagen toen ik mijn grootmoeder jaren geleden over de reeks bezig hoorde. Mijn grootmoeder was Nederlandse, maar woonde in Antwerpen. ‘Die Kampioenen, dat vind ik toch zó leuk,’ zei ze dan.

Waarop ik elke keer dacht: wat ís dat toch met die Kampioenen. Zoveel jaren later is mijn grootmoeder er niet meer en heeft iemand anders me de fenomenaliteit van FC De Kampioenen doen inzien: mijn eigen zoon. Die is zeven en al jaren gek van FC De Kampioenen zonder ooit één volledige aflevering te hebben gezien. Hij was verkocht toen ik hem een stripalbum met bijhorende luistercd gaf. Elke ochtend ging die cd aan tijdens het korte ritje naar school. Ik heb me dankzij die cd kunnen bekwamen in het imiteren van Balthazar Boma. Een paar keer ‘mijn gedacht’ en ‘copain’ roepen op dat heerlijke toontje: meer heb ik niet nodig om voor mijn zoon een held te zijn.

‘Dat we nog veel Kittekat mogen doen,’ zei Boma in de laatste aflevering van FC De Kampioenen. Vuile woorden, maar het is hem vergeven. Dat hij grootmoeders en zoontjes nog veel plezier moge bezorgen.
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig