Oudenaarde wil aankomst Ronde van Vlaanderen
Rik Vanwalleghem en burgemeester Marnic Demeulemeester. Foto: pma
Oudenaarde wil volgend jaar de aankomstplaats worden van de Ronde van Vlaanderen. De stad heeft al een voorstel klaar voor een nieuw parcours.

Een van de stuwende krachten achter het project is Rik Vanwalleghem, directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen. 'Oudenaarde als aankomstplaats zou met zich meebrengen dat het parcours van de Ronde van Vlaanderen er compleet anders gaat uitzien in de finale', zegt Vanwalleghem, die argumenteert dat het niet de eerste keer is dat de wedstrijd een andere aankomstzone zou krijgen. 'Voorheen lag de finish al onder andere in Gentbrugge, Wetteren, Gent en sinds 1973 in Meerbeke'.

Pittige finale

Oudenaarde heeft al een voorstel klaar voor het parcours. 'Waar vroeger de Oude Kwaremont de aanloop was voor de finale zou dat in 2012 de Muur van Geraardsbergen zijn. De Koppenberg zou op zo'n 50 kilometer van de eindmeet komen te liggen. Via de Kruisberg en Paterberg trekken we dan naar de Oude Kwaremont, op 12 kilometer van de aankomst', aldus Vanwalleghem, die meent dat de finale zo nog pittiger wordt. De aankomstzone zou liggen in de Minderbroederstraat, op de kruising van de N60 en ter hoogte van de Oudenaardse Donkvijvers.

Toeristische troeven

Marnic Demeulemeester, de burgemeester van Oudenaarde weet dat een verhuis van de aankomst niet voor de hand ligt. 'Een verandering moet eerst en vooral de Ronde van Vlaanderen op zich ten goede komen. Juist omdat we zeker van ons stuk zijn, stellen wij ons kandidaat. De stad Oudenaarde heeft tal van bijkomende troeven op onder andere toeristisch vlak, zijn ligging en onze reputatie als fietsstad. Wij zijn zeker niet de enige gegadigden. Ronse en Meerbeke zijn onze concurrenten, maar we willen alles in het werk stellen om de aankomst van de Ronde naar hier te halen', aldus Demeulemeester.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in