Léonard: 'Nooit gezegd dat AIDS een straf van God is'
Foto: bdw
"Het is nodig dat alles aan het licht komt. We waren destijds te veel begaan met het imago van de Kerk en te weinig met het leed van de slachtoffers." Dat zegt mgr. Léonard in een interview met Kerk & Leven over het seksueel misbruik in de Kerk.

De commissie Adriaenssens verrichtte volgens de aartsbisschop uitstekend werk "maar als men ons voortdurend verwijt er een parallelle justitie op na te houden, maakt men het ons onmogelijk slachtoffers te begeleiden, ook al is dat altijd spiritueel. Het enige wat we nog kunnen doen, is in elk bisdom een groep mensen bijeenbrengen die naar de slachtoffers luistert en hen helpt".

In het interview blikt mgr. Léonard terug op het afgelopen jaar waarin hij werd onthaald als nieuwe aartsbisschop. "Het enthousiasme waarmee ik werd verwelkomd, was onvergetelijk en bemoedigend", zegt mgr. Léonard daarover.

Op de vraag of hij zich gekwetst voelde over de heisa die vorig jaar ontstond over enkele uitspraken van hem zegt de aartsbisschop: "Nee. Ik was vooral verbaasd dat journalisten geen moeite doen om particuliere uitspraken in hun context te plaatsen. Ik heb nooit gezegd dat aids een straf van God is, en ik zal dat ook nooit zeggen. Maar uiteindelijk is dat het enige wat het brede publiek zal onthouden."