Decaluwé wil baard van Fillet weg
Foto: twitter
CD&V-parlementslid Carl Decaluwé ergert zich aan de spotjes van Radio 1 over de baardgroei van Koen Fillet. Hij wil dat de omroep daarmee stopt.

CD&V-parlementslid Carl Decaluwé ergert zich aan de spotjes van Radio 1 over de baardgroei van Koen Fillet. Hij wil dat de omroep daarmee stopt.

Radiomaker Koen Fillet laat zijn baard groeien tot er een nieuwe regering is. Hij gaat daarmee in op een oproep van Benoît Poelvoorde. Radio 1 brengt regelmatig spotjes en foto's over het 'baardprotest' van Fillet.

CD&V-mediaspecialist Carl Decaluwé ergert zich daaraan, zo bleek woensdag in de commissie Media van het Vlaams Parlement. Decaluwé vindt de actie van Fillet en de reclame die de omroep daarvoor maakt, niet politiek neutraal. De actie roept de onderhandelaars op om snel een federale regering te vormen.

Op een bepaald moment in de onderhandelingen, als er zal moeten worden gekozen voor of tegen een bepaald compromisvoorstel, schildert Fillet zich daarmee in het kamp dat een compromis aanvaardt, vreest Decaluwé. Ook Vlaams belang protesteerde in de commissie tegen de baardactie.

Fillet gaat door met actie

In De Morgen reageert Fillet op de uitlatingen van de CD&V'er. Hij heeft zich niet te moeien met mijn gezichtsbeharing, zegt de radioman.

'Ten tweede is mijn baard gewoon een veruitwendiging van de voortschrijdende tijd. Radio 1 zou ook een teller op zijn website kunnen zetten waarmee het aantal dagen dat de regeringsvorming duurt, aangeduid wordt. Daar zou geen haan naar kraaien. Die baard is gewoon een andere vorm. Ik zeg ook niet weg met de CD&V, awoert N-VA of bravo Groen! Ik neem geen enkel politiek standpunt in.'

Radio 1 steunt hem overigens. Aan De Standaard zegt Diane Waumans, nethoofd van Radio 1: 'Dat hij zijn baard laat staan, is geen politieke stellingname. Het betekent louter "het duurt lang" en "er moet een oplossing komen", maar Fillet zegt daarmee niets over welke oplossing dat dan wel moet zijn.'

De heisa heeft overigens niets te maken met het forfait van Bart De Wever en Guy Verhofstadt voor het Radio 1-debat over nationalisme. Beide politici hebben geen probleem met Fillet en zijn baard.