De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft maandag de verdachte van een steekpartij in de Troonstraat, op 28 maart 2010, vrijgelaten omdat het parket drie maanden na het einde van het gerechtelijk onderzoek zijn eindvordering nog niet klaar heeft. Dat bevestigt meester Yannick De Vlaeminck, de advocaat van de verdachte. De KI heeft er ook rekening mee gehouden dat de man zichzelf destijds bij de politie had aangeboden en geen vluchtgevaar betekent, zegt de advocaat.

De man in kwestie, Claude M., had in zijn woning ruzie gekregen met een vriend en die  daarbij vier messteken gegeven in de nek en de schouder. Daarna was hij gevlucht. Twee getuigen belden de politie. Die kwam met verschillende patrouillewagens ter plaatse. Eén van die wagens botste echter tegen een andere wagen, die op zijn beurt werd weggeslingerd en een voetgangster dodelijk raakte.

Ondertussen was ook het slachtoffer, een 38-jarige man van Haïtiaanse oorsprong, overleden aan zijn verwondingen. 'Toen mijn cliënt dat vernam, heeft hij zichzelf aangeboden bij de politie', zegt meester De Vlaeminck. 'Gedurende het gerechtelijk onderzoek verbleef hij in voorhechtenis, maar deze maand hebben we zijn vrijlating gevraagd. De onderzoeksrechter had het onderzoek immers op 29 november afgesloten, maar het parket heeft nog steeds geen vorderingen genomen. Dat vonden we te lang duren.'

De raadkamer en later de kamer van inbeschuldigingstelling hebben de verdediging gelijk gegeven en de man vrijgelaten in afwachting van zijn proces.